Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ
Παρέμβαση σε βιοτεχνία - κάτεργο με μετανάστες εργάτες

Παρέμβαση σε βιοτεχνία ιματισμού στην περιοχή της Χαλκηδόνας, όπου «ξεζουμίζονται» μετανάστες εργάτες, στην πλειοψηφία τους από το Μπαγκλαντές, έκαναν χτες στελέχη και μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος Αθήνας, καθώς και στελέχη του ΠΑΜΕ. Πρόκειται για τη δεύτερη παρέμβαση του συνδικάτου μέσα σε λίγες μέρες στην ίδια βιοτεχνία, καθώς στην πρώτη, οι υπεύθυνοι είχαν αντιληφθεί, με τη «βοήθεια» εξωτερικής κάμερας, ότι πρόκειται για συνδικαλιστές και δεν άνοιξαν την πόρτα.

Χτες, οι συνδικαλιστές έφτασαν από πολύ νωρίς στη βιοτεχνία, όπου και διαπίστωσαν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο χώρο και την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας (δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου, δεν υπάρχουν παράθυρα, υψηλές θερμοκρασίες, κ.λπ.). Από τις συζητήσεις που έκαναν οι συνδικαλιστές με τους λιγοστούς μετανάστες εργάτες που έφτασαν στο χώρο, καθώς όπως οι ίδιοι δήλωσαν αυτή την περίοδο δεν έχει δουλειά, προέκυψε ότι το μεροκάματό τους είναι μικρότερο από αυτό που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου (παίρνουν 3,5 ευρώ την ώρα). Το ωράριο δεν είναι σταθερό και εξαρτάται από τις απαιτήσεις κάθε φορά της εργοδοσίας.

Οι συνδικαλιστές μοίρασαν την ανακοίνωση στους εργαζόμενους με τα δικαιώματά τους και την ισχύουσα ΣΣΕ μεταφρασμένη στη γλώσσα τους και τους υπογράμμισαν την ανάγκη να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, για να βάλουν φρένο σ' αυτή την άγρια εκμετάλλευση. Τους διαβεβαίωσαν επίσης ότι το συνδικάτο θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του, προκειμένου να εξασφαλίζεται η τήρηση τόσο των ΣΣΕ όσο και των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, στο πλαίσιο των ελέγχων, που πραγματοποιεί το συνδικάτο, προκύπτει ότι αυτές οι βιοτεχνίες ράβουν ρούχα για λογαριασμό συγκεκριμένων μεγάλων εταιρειών. Εταιρείες που εξασφαλίζουν υπερκέρδη από τη στυγνή εκμετάλλευση των εργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ