Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
«Μπήκαμε μέσα στις φλόγες»

Οδοιπορικό του «Ρ» στα καμένα της Βαρυμπόμπης και του Κρυονερίου

«Είμαστε λίγοι», μας είπαν πυροσβέστες
«Είμαστε λίγοι», μας είπαν πυροσβέστες
Η επόμενη μέρα από την πυρκαγιά σε Βαρυμπόμπη και Κρυονέρι είναι αποκαρδιωτική. Ενα απ' τα ομορφότερα δάση της Ανατολικής Αττικής παραδόθηκε στις φλόγες. Περίπου 400 στρέμματα έγιναν στάχτη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων. Η φωτιά ξεκίνησε απ' το ύψος της Βαρυμπόμπης και κινούμενη παράλληλα με την Εθνική Οδό, σε κατεύθυνση βόρεια - βορειοδυτικά, έκαψε δεκάδες στρέμματα, φτάνοντας μέχρι τις παρυφές του Κρυονερίου, όπου έκαψε ένα σπίτι.

Ο «Ρ» περπάτησε χτες, μια μέρα μετά τις πυρκαγιές, στις κατεστραμμένες εκτάσεις και μίλησε με πυροσβέστες και κατοίκους. Διαπίστωσε την αυτοθυσία απ' τη μια πλευρά και την έλλειψη συντονισμού απ' την άλλη. Ωστόσο, δεν μπορεί να αγνοηθεί και το γεγονός πως αυτή η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ένα τεράστιο «φιλέτο», που εποφθαλμιάται για αξιοποίηση από οικονομικά συμφέροντα.

«Είμαστε λίγοι»

Περνάμε την πλατεία του Κρυονερίου. Η μυρωδιά του καμένου είναι έντονη παντού. Στο δρόμο μας βρίσκουμε ένα πυροσβεστικό όχημα. Τους ρωτάμε αν είχαν προβλήματα με τη φωτιά.

Η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Είμαστε λίγοι». «Και από εξοπλισμό;», ρωτάμε. «Εξοπλισμό έχουμε, αλλά τι να τον κάνουμε όταν δεν είμαστε αρκετοί;». Και συνεχίζει: «Εδώ, ο συνάδελφος παίρνει άδεια από αύριο και δεν ξέρει τελικά αν θα τα καταφέρει να φύγει. Εχει να πάρει άδεια από το 2006!».

«Κανένας συντονισμός»

Κρανίου τόπος (φωτ. από την περιοχή της Βαρυμπόμπης)
Κρανίου τόπος (φωτ. από την περιοχή της Βαρυμπόμπης)
Σε μια ρεματιά, δίπλα απ' τα σπίτια, βρίσκουμε μια ομάδα εθελοντών πυροσβεστών και μια υδροφόρα. Στο σημείο αυτό κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά την προηγούμενη μέρα. Εκεί μιλάμε με τον Αντρέα Πανταζόπουλο και τον Σάββα Δεσύλλα, οι οποίοι - την ώρα που τους βρίσκουμε - ξεκουράζονται.

«Μπήκαμε μέσα στις φλόγες!», είναι η πρώτη τους κουβέντα. Και αμέσως μετά: «Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός. Ενώ τα παιδιά (σ.σ.: οι πυροσβέστες) ρίχτηκαν μέσα στις φλόγες μαζί μας, ήταν φανερό ότι δεν υπήρχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Μας ρωτούσαν: "Και τώρα πού πάμε;" και τους καθοδηγούσαμε εμείς». Και συνεχίζουν: «Μεγάλο μείον, βέβαια, ήταν και τα ξερά χόρτα στις αυλές των σπιτιών». Και πράγματι, το γεγονός αυτό διαπιστώσαμε με μια βόλτα στα γύρω χωράφια.

Και ενώ συνέβαιναν όλ' αυτά, με τους εθελοντές και τους πυροσβέστες να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, αντί να μεταδίδουν εξακριβωμένες και αξιόπιστες ειδήσεις, έκαναν το ακριβώς αντίθετο: Είτε έσπερναν πανικό λέγοντας πως καίγονται ...δεκάδες σπίτια και διογκώνοντας την πραγματικότητα, είτε υποβάθμιζαν το γεγονός μεταφέροντας πληροφορίες ανεξακρίβωτες, όπως, για παράδειγμα, ότι δεν έχει καεί κανένα σπίτι. Για την ιστορία - όπως έχουμε σημειώσει - κάηκε ένα σπίτι, και αυτό κατά το ήμισυ, και μια στάνη.

  • Ενας άνδρας 81 ετών οδηγήθηκε χτες στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτόφωρου, κατηγορούμενος για εμπρησμό από αμέλεια.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org