Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
28 χρόνια παρούσα στους λαϊκούς αγώνες

Εργαζόμενοι και νεολαία τίμησαν χτες έξω από την ΕΤΜΑ τη θυσία της, δίνοντας την υπόσχεση πως συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου

«Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει, θα 'σαι πάντα μέσα σε όλα εκείνα που γι' αυτά έχεις λείψει, θα 'σαι για πάντα μέσα σε όλο τον κόσμο».

Γ. Ρίτσος

Με μια σεμνή, αλλά ουσιαστική εκδήλωση τίμησαν και φέτος εργαζόμενοι και νεολαία τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου στο χώρο όπου δολοφονήθηκε στις 28 Ιούλη του 1980 κατά τη διάρκεια εξόρμησης της ΚΝΕ έξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ.

Συγκεντρώθηκαν, όπως τόσα χρόνια τώρα, κρατώντας στα χέρια τους τις σημαίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, επιβεβαιώνοντας ότι οι πόθοι και τα οράματά της μένουν άσβεστα μέσα στις καρδιές τους και αποτελούν οδηγό στους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Για το μήνυμα της θυσίας της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου μίλησαν η Ειρήνη Κυριαζίδου, γραμματέας του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, ο Νίκος Τσιμογιάννης, φοιτητής και μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Είμαστε και σήμερα εδώ, στην πύλη της ΕΤΜΑ, το σύμβολο της εργοδοτικής ασυδοσίας, αλλά και της ασίγαστης ταξικής πάλης, ενάντιά της. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την οργάνωση των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, δίπλα στους μετανάστες που τους εκμεταλλεύονται διπλά, δίπλα στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης», σημείωσε η Ειρήνη Κυριαζίδου.

΄Η με τα μονοπώλια ή με το λαό

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στην κυριαρχία των μονοπωλίων και στα δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία δε συμβιβάζονται, υπογράμμισε: «΄Η με τα μονοπώλια ή με το λαό. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Το ταξικό κίνημα έχει χρέος να παλέψει για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

Καταλήγοντας τόνισε: «Δεν είναι μοιραίο να κρατούν οι λίγοι την εξουσία στα χέρια τους. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα έχουν μεγάλη δύναμη, αλλά πρέπει να πιστέψουν σε αυτή. Δεν επιτρέπονται σήμερα δισταγμοί και αναστολές. Ετσι θα τιμήσουμε τους ήρωες της τάξης μας, όπως είναι και η Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Αυτόν το δρόμο διάλεξε η Σωτηρία Βασιλακοπούλου, αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε κι εμείς για την ανατροπή του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Για μας η Σωτηρία Βασιλακοπούλου ζει μέσα στους αγώνες μας».

Εργάτες και νεολαίοι έκλιναν ευλαβικά το γόνυ στην Σωτηρία και τη θυσία της
Εργάτες και νεολαίοι έκλιναν ευλαβικά το γόνυ στην Σωτηρία και τη θυσία της
Από την πλευρά του ο Ν. Τσιμογιάννης επισήμανε: «Είκοσι οκτώ χρόνια μετά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που μοίραζε η Σωτηρία στους εργαζόμενους της ΕΤΜΑ δε διαφέρει καθόλου από αυτά που διεκδικεί σήμερα η εργατική τάξη. Είναι το ίδιο περιεχόμενο που αφυπνίζει συνειδήσεις και σπάει την εργοδοτική τρομοκρατία. Είναι περιεχόμενο που ενοχλούσε, ενοχλεί και θα ενοχλεί το εκμεταλλευτικό σύστημα, την άρχουσα τάξη».

«Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου - σημείωσε ο Δ. Αγκαβανάκης - αποτελεί το φάρο για τη νέα γενιά και δείχνει το δρόμο του αγώνα που πρέπει να ακολουθήσει στη σημερινή εποχή, θυμίζοντας τη φράση του Γληνού ότι αξίζει να ζεις και να πεθαίνεις για ένα ιδανικό».

Στο χώρο της συγκέντρωσης παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Κ. Παρασκευά και Δ. Αρβανιτάκη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ πλήθος μαζικών φορέων, σωματείων και οργανώσεων κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Σωτηρίας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση του ποιήματος του Γ. Ρίτσου για την Σ. Βασιλακοπούλου, καθώς και του ποιήματος του Τ. Λειβαδίτη με τίτλο «Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org