Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΟΣ
Ανεξέλεγκτη για τρίτη μέρα η πυρκαγιά!

Οι φλόγες πολιορκούν τα Λάερμα της Ρόδου

ICON

Οι φλόγες πολιορκούν τα Λάερμα της Ρόδου
Ανεξέλεγκτη για τρίτη συνεχή μέρα εξακολουθούσε να μαίνεται και χτες η φωτιά στη Ρόδο. Μια πυρκαγιά, η οποία καίει σε έκταση 30.000 στρεμμάτων και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει αποτεφρώσει 10.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης.

Στη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά, όμως χτες το πρωί, λόγω της ενίσχυσης της έντασης των ανέμων, η φωτιά επεκτάθηκε στην ευρύτερη δασική περιοχή. Στον τόπο επιχειρούσαν 35 οχήματα με 105 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 205 ατόμων, 15 υδροφόρες, δέκα χωματουργικά, πέντε αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα. Το κύριο μέτωπο έκαιγε χτες στα Προφίλια. Ωστόσο, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος ζήτησε να σταλούν και άλλα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή Αγιος Ισίδωρος και λόγω των ανέμων έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καίγοντας δάση στο νησί, με αποτέλεσμα να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Ατταβύρου, Λίνδου και Νότιας Ρόδου.

Αλλες πυρκαγιές

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι το βράδυ πυρκαγιές στην Τεγέα, στη Γούβα Καρδίτσας, στο Δήμο Δωρίου στο Μελιγαλά και στη χωματερή της Γουμένισσας. Το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε, λόγω των ανέμων, η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει την Τετάρτη σε θαμνώδη έκταση στην κορυφή του Παγγαίου Ορους και είχε τεθεί υπό έλεγχο. Κλιμάκια της Πυροσβεστικής Σερρών, του Δήμου Ροδολίβους και του Νομού Καβάλας βρίσκονταν στην περιοχή, αλλά δεν μπορούσαν να φτάσουν τις εστίες της φωτιάς λόγω του δύσβατου της περιοχής.

Επίσης, υπό έλεγχο είχαν τεθεί από το πρωί οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αρχαία Καλυδώνα στο Δήμο Μεσολογγίου και στα τρία μέτωπα του Δήμου Οίτυλου στη Λακωνία, στις περιοχές Μίνα, Μπρίκι και Βάμβακας.

Υπό μερικό έλεγχο βρισκόταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί στο Μανιάκι Μεσσηνίας. Υπό έλεγχο και οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν νωρίτερα στο Βοχαϊκό Κορινθίας, στο Νταμάρι Λούτου του οροπεδίου της Μαντινείας και στο Τζίβα Τεγέας στην Αρκαδία, ενώ υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Βάχλια Κοντοβάζαινας στη Γορτυνία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org