Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Νέα χαράτσια και φαρμακερές περικοπές

Ενοποιούνται οι Κάρτες Ασφάλισης και Υγείας και θα αποτελέσουν το μέσο για τις επιλογές σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

Νέες, άγριες περικοπές στις παροχές Υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης των λαϊκών στρωμάτων ετοιμάζει η κυβέρνηση, στο όνομα του εξορθολογισμού των ασφαλιστικών ταμείων και του νοικοκυρέματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μέσο για το σφαγιασμό των ήδη υποβαθμισμένων παροχών και υπηρεσιών θα αποτελέσει η κοινή «Κάρτα Ασφάλισης και Υγείας», που αποφασίστηκε χτες σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τους υπουργούς Απασχόλησης, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, και Υγείας, Δ. Αβραμόπουλο.

Ηδη, η Κάρτα Ασφάλισης με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης διανέμεται απ' το υπουργείο Απασχόλησης, ενώ η Κάρτα Υγείας προβλέπεται σε όλα τα προσχέδια του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Πομπωδώς, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η Φ. Πάλλη - Πετραλιά παρουσίασε την κοινή κάρτα ως «ένα πολύ μεγάλο έργο», το οποίο «θα οδηγήσει και στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής, στον εξορθολογισμό του συστήματος, στον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων και, βεβαίως, στον τελικό μας στόχο: την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στους Ελληνες πολίτες».

Πιο αποκαλυπτικός ήταν ο Δ. Αβραμόπουλος, που δήλωσε: «Πρώτα από όλα, τελειώνουμε μια για πάντα με τις αλόγιστες συνταγογραφήσεις και τις άσκοπες ιατρικές πράξεις». Και το απόγευμα, που το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα τις βασικές πλευρές του σχεδιασμού για την Κάρτα Ασφάλισης και Υγείας - που θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας - αποκαλύφθηκε ότι:

  • Γίνεται κατηγοριοποίηση των εφαρμοζόμενων θεραπευτικών αγωγών με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Δηλαδή, ο γιατρός θα κάνει διάγνωση με βάση τα πρωτόκολλα και όχι με βάση την επιστημονική κρίση του.
  • Η χορήγηση της αντίστοιχης φαρμακευτικής αγωγής θα εντάσσεται στις «θεραπευτικές ομάδες των φαρμάκων» που θα καθοριστούν απ' τον ΕΟΦ. Ο άρρωστος θα αποζημιώνεται μόνο γι' αυτά τα φάρμακα. Στην περίπτωση που του συστήσει άλλα ο γιατρός θα τα πληρώνει απ' την τσέπη του.
  • Το ΚΕΣΥ θα ορίζει τις ασθένειες κατά κατηγορίες. Ο ΕΟΦ θα ορίζει την τιμή αποζημίωσης των φαρμάκων, που αντιστοιχούν σε κάθε κατηγορία θεραπείας. Η τιμή αναφοράς, που θα καθορίζεται από τον ΕΟΦ για κάθε φάρμακο, θα είναι και η ανώτατη τιμή, που θα καλύπτουν υποχρεωτικά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Για να επιτευχθεί δραστική, αλλά και ορθολογιστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, θα ενισχυθεί η παραγωγή και η διάθεση των γενοσήμων φαρμάκων», αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Υγείας. Δηλαδή, θα ενισχυθεί η παραγωγή των λεγόμενων αντιγράφων φαρμάκων, που παράγονται μετά τη λήξη της πατέντας του φαρμάκου. «Θα προβλέπεται μάλιστα ρητά ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποζημιώνουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο μέχρι την ανώτατη αυτή τιμή του γενόσημου», υποστηρίζει το υπουργείο.

Με απλά λόγια, τα παραπάνω - εκτός απ' τους απάνθρωπους και επικίνδυνους περιορισμούς στη διάγνωση της αρρώστιας και τη θεραπευτική αντιμετώπισή της - σημαίνουν ότι το όλο αντιλαϊκό πλέγμα που προωθεί η κυβέρνηση υποτάσσεται στους ανταγωνισμούς της ξένης και ντόπιας φαρμακοβιομηχανίας: Η ξένη παράγει - κατά βάση - τα πρωτότυπα φάρμακα και η ντόπια στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα αντίγραφα.

Η Κοινή Κάρτα θα αποτελέσει και το μέσο τροφοδότησης των επιχειρήσεων Υγείας, καθώς θα είναι συνδεδεμένη με τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δημόσιους φορείς Υγείας, και με τους ιδιωτικούς συμβεβλημένους φορείς παροχής Υγείας.

Η «εθνική Κάρτα Υγείας» θα έχει τη μορφή της «ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας», και, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας, από τη μια όψη της θα χρησιμοποιείται ως ευρωπαϊκή κάρτα, όπως ισχύει, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία. Η Κάρτα Υγείας αποτελεί στοιχείο της «ηλεκτρονικής υγείας», που περιέχεται στη λεγόμενη «ανανεωμένη κοινωνική ατζέντα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης που παρουσιάστηκε στις αρχές του Ιούλη του 2008, και η οποία θα διευκολύνει τη «διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη». Δηλαδή ο ασθενής - που αντιμετωπίζεται ως πελάτης - θα μπορεί να νοσηλευτεί σε όποια χώρα της ΕΕ επιλέξει, θα πληρώνει με τους όρους που ισχύουν στη χώρα της νοσηλείας και θα αποζημιώνεται με τους όρους των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας του.

Ολες οι αλλαγές που - κατά τον υπουργό Υγείας - «θα θέσουν το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΥ» θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Ερωτήματα με το πιστωτικό όριο

Η κάρτα Υγείας υπάρχει σε όλα τα προσχέδια του υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ και προβλέπει και ετήσιο πιστωτικό όριο, το οποίο καθορίζεται με εντελώς απάνθρωπα κριτήρια.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις του «Ρ», κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, αν η κοινή Κάρτα Ασφάλισης και Υγείας θα έχει και πιστωτικό όριο, ο Δ. Αβραμόπουλος δεν απάντησε. Αμέσως μετά τις δηλώσεις, όταν τέθηκε και πάλι το ερώτημα, η Φ. Πάλλη - Πετραλιά δήλωσε κατηγορηματικά, όπως είπε, ότι δε θα υπάρχει κανένα όριο.

Η στάση των υπουργών απέναντι σε αυτό το ερώτημα πιθανώς να υποκρύπτει διαφορετική προσέγγιση για το χρόνο και τον τρόπο προώθησης της ΠΦΥ. Το σίγουρο όμως είναι ότι η αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία προωθείται συνολικά και σταθερά.

Αγώνας για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία

Σχολιάζοντας τη συζήτηση για την ένταξη των ιατρείων του ΙΚΑ στο δίκτυο ΠΦΥ που προωθεί το υπουργείο Υγείας και τις «διαφωνίες» με το υπουργείο Απασχόλησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να εντείνουν την πάλη τους για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, του κλάδου Υγείας των Ταμείων και των σχετικών εισφορών των εργαζομένων. Η αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που θα στηρίζεται στα Κέντρα Υγείας Αστικού τύπου και υπαίθρου, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, τη σύνδεση με τους χώρους εργασίας, το σχολείο, την οικογένεια, δεν έχει καμία σχέση με το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας που προωθεί η κυβέρνηση. Το δίκτυο αυτό, ανεξάρτητα από την αντιμετώπιση του προβλήματος της ένταξης των ιατρείων του ΙΚΑ, στηρίζεται στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και στην υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ