Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ
Εγκληματούν κυβέρνηση και εφοπλιστές

ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν σε αγωνιστικό ξεσηκωμό ναυτεργάτες, νησιώτες και εργαζόμενους

Λαχτάρισαν πάνω από 1.600 άνθρωποι χτες το πρωί όταν δύο επιβατηγά - οχηματαγωγά ακτοπλοϊκά πλοία, συγκρούστηκαν μέσα στο λιμάνι Γαυρίου της Ανδρου με αποτέλεσμα τρεις επιβάτες να τραυματιστούν ελαφρά. Το 34χρονο καράβι «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ 2», κατά τη διάρκεια ελιγμών πρόσδεσής του στο λιμάνι και με καλές καιρικές συνθήκες, έπεσε πάνω στο 8χρονο πλοίο «ΘΕΟΛΟΓΟΣ», το οποίο βρισκόταν στη διαδικασία φορτοεκφόρτωσης.

Τα ακριβή αίτια της σύγκρουσης η οποία ήταν σφοδρή, δεν έχουν γίνει γνωστά. Ομως αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι μέσα στο λιμάνι της Ανδρου, το οποίο είναι μικρό και δε χαρακτηρίζεται ασφαλές, εκτός από τα δύο καράβια έπλεε προς την έξοδο του λιμενοβραχίονα το επίσης ακτοπλοϊκό πλοίο «ΠΗΝΕΛΟΠΗ». Δηλαδή, ταυτόχρονα, μέσα σε αυτό το λιμάνι, ήταν σε εξέλιξη με την ανοχή των λιμενικών αρχών και κατ' εντολή των εφοπλιστών, διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης, πρόσδεσης και απόπλου τριών ακτοπλοϊκών πλοίων!

Το ναυτικό ατύχημα έγινε λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί. Το «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ 2» της ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ με μεγαλομέτοχο την MIG με 1.000 επιβάτες και 66 ναυτεργάτες πλήρωμα, έπεσε με τη δεξιά πρυμνιά πλευρά του πάνω στην πλώρη του «ΘΕΟΛΟΓΟΣ» το οποίο είχε 566 επιβάτες. Από τη σύγκρουση «μπήκε μέσα» το κατάστρωμα (deck) 6 κατά μήκος 18 μέτρων, έσπασαν τα τζάμια των φινιστρινιών τα οποία εκτινάχτηκαν σε απόσταση και από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα.

Στο μεταξύ, το ταχύπλοο ακτοπλοϊκό πλοίο «ΣΠΙΝΤ ΡΑΝΕΡ 2» με περίπου 600 επιβάτες, κατέπλευσε χτες το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά με πάνω από 2 ώρες καθυστέρηση λόγω βλάβης σε μία από τις 4 κύριες μηχανές του.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με δελτίο Τύπου επισημαίνουν ότι στα πλαίσια της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας οι κυβερνήσεις της ΝΔ και πριν του ΠΑΣΟΚ έχουν αφήσει τους εφοπλιστές ανεξέλεγκτους να λυμαίνονται τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, παραβιάζοντας κάθε κανόνα ασφαλείας στο όνομα του εφοπλιστικού κέρδους. Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες τονίζουν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν δημόσιο κοινωνικό αγαθό και επισημαίνουν ότι απαιτείται «άμεσα ο αγωνιστικός ξεσηκωμός των ναυτεργατών, των νησιωτών, των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ