Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ιδιωτικοποίηση και καρκινογόνος καύση!

Αυτό αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή

Την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες ενέκρινε χτες η κυβερνητική επιτροπή, καθώς προκρίθηκε η μέθοδος των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και των συμβάσεων παραχώρησης στην κατασκευή και λειτουργία των σχετικών υποδομών. Ανάλογα δε με τις προσφορές που θα καταθέσει το ιδιωτικό κεφάλαιο για την εκτέλεση έργων υποδομής, δεν αποκλείεται και η χρησιμοποίηση της καρκινογόνου μεθόδου της καύσης!

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πλήρης ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και ανατροπή των όποιων περιφερειακών σχεδιασμών, αφού οι ιδιώτες θα επιλέγουν την πιο πρόσφορη γι' αυτούς μέθοδο επεξεργασίας, με μόνο κριτήριο βέβαια το μεγαλύτερο κέρδος. Επίσης, σημαίνει ακόμη μεγαλύτερα χαράτσια για τη λαϊκή οικογένεια.

Μέσα στο φθινόπωρο, άλλωστε, όπως είπε με το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, η κυβέρνηση θα έχει καθορίσει «τις προδιαγραφές σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι φορείς τους θα προχωρήσουν, αλλά και τις τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό, ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την κατασκευή τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων, δύο στη Φυλή και από μία στο Γραμματικό και την Κερατέα. Παραμένει έτσι, το Θριάσιο ως ο σκουπιδότοπος του Λεκανοπεδίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του. Το συνολικό κόστος των έργων υπολογίζεται σε 400 με 500 εκατ. ευρώ.

Για άλλη μια φορά, χτες, η κυβέρνηση δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν κλείσει και αποκατασταθεί 1.500 ανεξέλεγκτες χωματερές, με στόχο να παραμείνουν σε λειτουργία 492. Σημειώνουμε ότι οι χρονοβόρες διαδικασίες αποκατάστασης επιτρέπουν την αμφισβήτηση αυτών των στοιχείων, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνονται οι ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και των ηγεσιών των συλλογικών αυτοδιοικητικών οργάνων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) που τόσα χρόνια δεν υλοποίησαν έναν εθνικό σχεδιασμό στη διαχείριση των σκουπιδιών, ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ