Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σκάβουν το λάκκο των εργατών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να παρασυρθούν σε παγίδες της εργοδοσίας και των τραπεζών κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι στον Ομιλο Λαναρά, με ευθύνη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους αποκόψουν από την ταξική τους κλαδική Ομοσπονδία.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι διοικήσεις των σωματείων σε «Φάνκο» και «Κλωστήρια Κομοτηνής» συναντήθηκαν χτες με τον γγ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Σιδηρόπουλο, προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα που έχει προκύψει σε ...τοπικό επίπεδο. Κίνηση και πρακτική βέβαια, από την οποία οι ταξικές δυνάμεις απείχαν. Γιατί η εμπειρία των εργαζομένων έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι κάθε αποδυνάμωση του ενωμένου τους αγώνα, κάθε υποχώρηση που δίνει πάτημα στα σχέδια του Λαναρά και των τραπεζιτών, μόνο εναντίον τους μπορεί να στραφεί. Ορισμένοι προσπαθούν να σβήσουν από τη μνήμη των κλωστοϋφαντουργών ότι με τέτοιους τρόπους προλειάνθηκε τα τελευταία χρόνια το έδαφος για την απόλυση εκατοντάδων συναδέλφων τους. Αλλά είναι γελασμένοι, αν νομίζουν ότι θα το πετύχουν αυτό.

Μόνο η αντιπαράθεση με τη λογική του «κοινωνικο-εταιρισμού» (στην οποία ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έτρεξε να τους εγκλωβίσει, συμπαρατασσόμενος με τους χειρισμούς της κυβέρνησης) και όσων υπαγορεύουν στους εργάτες να γίνουν οι ίδιοι υπερασπιστές της «ανταγωνιστικότητας» του Λαναρά, μπορεί να τους εξοπλίσει με εφόδια. Γι' αυτό κι η ΟΕΚΙΔΕ καλεί τους εργάτες του Ομίλου σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση. Ωστε και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, αλλά και να ξεμπροστιάζουν καθέναν που σκάβει το λάκκο τους...

«Αγκάθι» η κυριακάτικη αργία

Ενα «αγκάθι» που τους πονάει και δε σταματούν λεπτό να προσπαθούν να το βγάλουν, είναι για κάποιους η κυριακάτικη αργία. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η κυβέρνηση αναμόχλευε το θέμα, υποστηρίζοντας ότι στις άλλες χώρες της Ευρώπης τα καταστήματα ανοίγουν τις Κυριακές και πάνε οι τουρίστες να αφήσουν λεφτά, ενώ κλείνουν αργά το βράδυ, για να διευκολυνθούν οι πελάτες τους. Δε χρειάζονται πολλά για να καταρριφθεί η σχετική «παραφιλολογία». Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το που πέφτει η νύχτα δεν μπορείς να βρεις ούτε καφετέρια καλά καλά να πιεις μια πορτοκαλάδα. Και όποιος τριγυρνά τη νύχτα, θεωρείται αυτομάτως ύποπτος, περιθωριακός, ή τουρίστας στον οποίο δε δίνεται και μεγάλη σημασία εκείνη την ώρα. Καθόλου δεδομένη δεν είναι η λειτουργία της Κυριακής, ακόμη και για τα εμπορικά κέντρα. Αλλά ακόμη κι αλλιώς να ήταν τα πράγματα, τι έγινε; Γιατί πρέπει να ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο;

Οι μεγάλοι του εμπορίου - τα μεγαθήρια που έφτασαν ή έρχονται - οσμίζονται χρήμα. Με την οικονομική ευρωστία τους, τη διαφημιστική δυνατότητα και το πλήθος των προϊόντων που πουλάνε, θεωρούν σίγουρο το κέρδος. Ναι, αυτοί θα έχουν πελάτες τις Κυριακές. Και θα μπορέσουν κατά πάσα πιθανότητα να στερήσουν ακόμη περισσότερη πελατεία από τους μεμονωμένους μικρούς ή μεσαίους εμπόρους της Αθήνας, καθώς στα μεγάλα καταστήματα μπορούν να συνδυαστούν τα ψώνια της Κυριακής με τη βόλτα της Κυριακής. Οι μεγαλέμποροι κινούν και τα κυβερνητικά «νήματα» κάθε τρεις και λίγο, όπως έκανε πρόσφατα ο ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα) που έθεσε πάλι ζήτημα κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Για άλλη μια φορά, προσπαθούν να βγάλουν το «αγκάθι». Και καθόλου δεν τους ενοχλεί, αντίθετα, τους διευκολύνει η θέση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας που λέει «ναι» στη λειτουργία της Κυριακής, αλλά κατόπιν μελέτης, θεσμοθετημένου διαλόγου και για επιλεγμένες Κυριακές.

Αλλά η αργία της Κυριακής σημαίνει πολλά πράγματα. Ξεκούραση για τον εργαζόμενο και μια μέρα γι' αυτόν να την κάνει ό,τι θέλει. Από το να παίξει με τα παιδιά του που δεν έχουν σχολείο, μέχρι να πάει επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους που επίσης κάθονται. Η κυριακάτικη αργία είναι πολιτισμός στην απολίτιστη καπιταλιστική κοινωνία, που «στύβει» τους εργαζόμενους και τους στερεί όσα απαιτεί η ανθρώπινη ύπαρξη. Γι' αυτό η συγκεκριμένη αργία δεν αποτιμάται σε χρήμα, έχει ανώτερη κοινωνική αξία. Το ξέρουν καλά όλοι εκείνοι που τη χάνουν.

Η αργία της Κυριακής έχει αξία για τον εμποροϋπάλληλο, ακόμη μεγαλύτερη τώρα που το ωράριο έγινε «λάστιχο» και φτάνεις να δουλεύεις όλη μέρα, αλλά έχει αξία και για τον μικρό έμπορο, τον επαγγελματία, τον βιοτέχνη. Γιατί κι αυτός έχει οικογένεια, γιατί κι αυτός κουράζεται, γιατί κι αυτός θέλει να ζήσει σαν άνθρωπος. Μα και να μην ήθελε, πώς θα πληρώσει τα φώτα, την επιπλέον αμοιβή, πώς θα στηρίξει τη λειτουργία του καταστήματός του; Λείπει χρόνος για ψώνια ή τα λεφτά; Η απάντηση είναι δεδομένη, ιδίως αυτές τις εποχές που η ακρίβεια ταυτίζεται με την ασυδοσία. Και πάλι άδειο θα μείνει το μικρομάγαζο, ή και το μεμονωμένο «μεγαλομάγαζο». Ο εργαζόμενος και ο μικροέμπορος έχουν κοινό συμφέρον στη νομοθετική κατοχύρωση και ενίσχυση της αργίας της Κυριακής, στην αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων, στη γενικότερη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

«Αντιπολίτευση» χωρίς... αντιπολίτευση

Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει ξεκαρδιστικό θέ(α)μα στις καλοκαιρινές επιθεωρήσεις η φραστική κοκορομαχία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι... αξιωματική αντιπολίτευση. «Τα τελευταία 2-3 χρόνια είμαστε όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά η αξιωματική αντιπολίτευση», αποφάνθηκε προχτές ο Αλ. Τσίπρας. Οχι, απάντησε χτες η Β. Παπανδρέου «αντιπολίτευση και συνταγματικά αλλά και ουσιαστικά είναι το ΠΑΣΟΚ»... Και όλα αυτά τα λένε πολύ σοβαρά, γεγονός που κάνει «τους απέξω» να γελάνε ακόμα περισσότερο... Αλλά, για να σοβαρευτούμε: Για να κάνει ένα κόμμα αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είναι ευνόητο ότι πρέπει να έχει διαφορετική, αν όχι ριζικά αντίθετη, πολιτική. Ισχύει κάτι τέτοιο για το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ; Πού διαφέρει η πολιτική τους, εννοείται στη στρατηγική και τα βασικά σημεία της, από αυτήν που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ; Ξεπερνούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τα όρια των στρατηγικών επιλογών της ΕΕ; Βγαίνουν έξω από τον καπιταλισμό; Με άλλα λόγια, η πολιτική τους «έρχεται από το μέλλον» ή εξαντλείται στην πιο «ανθρώπινη διαχείριση» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας; Μπορεί να τσακώνονται, για ευνόητους λόγους, για το ποιος είναι αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αντιπολίτευση στην κυρίαρχη πολιτική δεν (μπορούν να) κάνουν...

Εμετικός αντικομμουνισμός

Μέρες της πιο αισχρής και άτιμης αντικομμουνιστικής προπαγάνδας της εποχής του Εμφυλίου και της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας επαναφέρει συνεχώς, με τις παρεμβάσεις του, ο Κ. Πλεύρης. Τολμά, γιατί, βεβαίως, του δίνουν βήμα τα «πλουραλιστικά», ή «αντικειμενικά», ή όπως αλλιώς αυτοαποκαλούνται διάφορα αστικά τηλεοπτικά κανάλια, στο όνομα της ενημέρωσης δήθεν. Ετσι, του επιτρέπουν να λέει πως το ΚΚΕ είναι κόμμα προδοτικό, ότι οι κομμουνιστές έκαναν εγκλήματα σφάζοντας, όταν οι ομοϊδεάτες του, οργανωμένα, έχουν ματοκυλήσει τον ελληνικό λαό διαπράττοντας άπειρα σε βάρος του εγκλήματα, από βασανιστήρια έως δολοφονίες, πολλές φορές στην Ιστορία του τόπου, με τις δικτατορίες που έχουν εγκαθιδρύσει, με τη σύμπραξή τους με τους Ιταλούς και Γερμανούς φασίστες κατακτητές την περίοδο της κατοχής 1940-1944, αλλά και στη συνέχεια. Στην εποχή, δηλαδή, που το ΚΚΕ, επικεφαλής του ελληνικού λαού, πάλευε μαζί του με όλα τα μέσα, και με τα όπλα, για την απελευθέρωση της Ελλάδας και ενάντια στους Αμερικανοεγγλέζους ιμπεριαλιστές εγκληματίες. Την απελευθέρωση ο εμετικός αντικομμουνιστής Κ. Πλεύρης τη λέει προδοσία. Και την ένοπλη πάλη για την απελευθέρωση τη λέει «σφαγή». Τα εγκλήματα των ομοϊδεατών του κατά των κομμουνιστών και των λαϊκών αγωνιστών, σαν και αυτά, για παράδειγμα, της χούντας, με μεγαλύτερο την εισβολή στο Πολυτεχνείο και τη δολοφονία φοιτητών και εργαζομένων, στο όνομα του αντικομμουνιστικού αγώνα, έχουν αφήσει ανεξίτηλες πληγές στο σώμα των εργατών και των άλλων ανθρώπων του μόχθου. Αλλά ο Κ. Πλεύρης είναι γνωστός και αυτός που είναι. Της μαύρης γκαιμπελικής προπαγάνδας. Αυτοί που του δίνουν βήμα, στο όνομα της «πλουραλιστικής» δημοσιογραφίας, γιατί το κάνουν; Και τι υπηρετούν;

Μαυροχρηματισμένοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ, όμως, η κυβέρνηση! Ολοι μαζί πρέπει να εργαστούμε για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» και τη στήριξη των υγιών συναλλαγών.

Οπως μας τα έλεγε, δηλαδή, και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα. Μόνο που τώρα έχει πάρει το ρόλο του καταγγέλλοντα.

Ποιοι είναι αυτοί οι ...«όλοι»; Μα, οι εταιρείες, οι τράπεζες, τα χρηματιστηριακά γραφεία, οι διεθνείς οργανισμοί και, φυσικά, το κράτος.

Αυτοί, κατά τους κυβερνώντες, είναι οι φυσικοί «εχθροί» της διαφθοράς κι αυτοί που πρέπει να υπερασπιστούν την εξυγίανση.

Πώς γίνεται, όμως, και σε κάθε φαινόμενο διαφθοράς συνήθως είναι μπλεγμένοι (εκτός από κυβερνητικά στελέχη) άπαντες οι προαναφερόμενοι, δεν μπαίνει στον κόπο να μας το εξηγήσει.

Φυσικά, όταν (λέμε ...όταν) κάτι βλέπει το φως της δημοσιότητας, τότε ευθύνονται μεμονωμένα πρόσωπα, που βρέθηκαν κακώς στους μηχανισμούς. Ποτέ οι ίδιοι οι μηχανισμοί και το σύστημα.

Μιλάμε για το ίδιο σύστημα, που θεωρεί «υγιέστατη» και ...άκρως ανταγωνιστική οικονομική λειτουργία, μια επιχείρηση να έχει κέρδη 800% και, ταυτόχρονα, εργαζόμενους με 300 και 500 ευρώ χωρίς ωράριο και ασφάλιση.

Αν νομίζουν ότι με αυτά τα τερτίπια μπορούν να πείσουν οποιονδήποτε, είναι μακριά νυχτωμένοι.

Στ' αυτιά του κοσμάκη όλα τούτα ακούγονται τουλάχιστον ως ανέκδοτα, και, μάλιστα, χιλιοειπωμένα.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ; Θα πατάξει, λέει, τα κυκλώματα στον ΟΣΕ κι όπου αλλού τα πετύχει;

Το μόνο, πάντως, που έχει κάνει μέχρι τώρα, είναι να ...πατάξει τον ΟΣΕ, την «Ολυμπιακή» και οτιδήποτε δημόσιο κινείται, με την πολιτική υποβάθμισης που ακολουθεί.

Κι όταν τα κάνει αυτά, υπάρχουν κάποια άλλα κυκλώματα που κάνουν πάρτι. Αυτά των ιδιωτών, που εισβάλλουν με προνομιακούς έως προκλητικούς όρους στον κερδοφόρο τομέα των μεταφορών.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αντεργατικό «νοικοκύρεμα»

Αλήθεια, πού μπορεί να «πάει» το μυαλό κάθε ανθρώπου, όταν καθημερινά «βομβαρδίζεται» από επίσημες δηλώσεις αρμόδιου υπουργού ότι στόχος του είναι να «νοικοκυρέψει» κρατικό Οργανισμό που έχει «υπέρογκα ελλείμματα» και «υπέρογκο κόστος μισθοδοσίας»; Σίγουρα, πάντως, το μυαλό κανενός δεν μπορεί να «πάει» στη λήψη φιλεργατικών μέτρων. Αν η πρώτη σκέψη δεν «πάει» στην ιδιωτικοποίηση ή το «λουκέτο», σίγουρα η δεύτερη θα «πάει» αναπόφευκτα στη δραστική συρρίκνωση του προσωπικού, η τρίτη στην ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Κοντολογίς, όσες σκέψεις και αν υπάρξουν, ο καθένας μπορεί να υποψιαστεί τι κρύβεται πίσω από το «νοικοκύρεμα» που διατυμπανίζει ο υπουργός.

Και αφού ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζιδάκης αρνείται πεισματικά ακόμα και να μας προϊδεάσει για τα μέτρα «νοικοκυρέματος» του κρατικού ΟΣΕ που επεξεργάζεται, δικαίως τόσο οι περίπου 7.500 σιδηροδρομικοί, όσο και οι εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι και επιβάτες του σιδηροδρόμου είναι ανάστατοι, προδικάζοντας τη θύελλα αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που μεθοδεύει η κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για το δικαίωμα στην απεργία

Οι εννιά στις δέκα απεργίες που φτάνουν στα δικαστήρια, μετά από προσφυγές των εργοδοτών, κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν τα στοιχεία που αφορούν υποθέσεις, οι οποίες εκδικάστηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών από το 1999 μέχρι σήμερα (τα παρουσίασε χτες ο «Ρ»). Είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το δικαίωμα στην απεργία βρίσκεται όλο και πιο δραστικά στο στόχαστρο των εκάστοτε κυβερνήσεων, της εργοδοσίας και των μηχανισμών τους.

Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου συμβαδίζει με την πολιτική του αυταρχισμού της έντασης της κρατικής βίας και της φαλκίδευσης των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, μαζί και της απεργίας. Η εφαρμογή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής έχει την ανάγκη και προϋποθέτει τη λήψη μέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση. Μέρος αυτών των μέτρων είναι και η ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και η αξιοποίηση του μηχανισμού της Δικαιοσύνης. Πρόσφατη είναι η τελευταία αντιδραστική αλλαγή στην ελληνική νομοθεσία που επιβάλλει πλέον να κρίνονται με ταχείες διαδικασίες από τα Εφετεία και εκείνες οι ελάχιστες πρωτόδικες αποφάσεις που δεν υιοθετούν τις απαιτήσεις εργοδοσίας και κυβέρνησης και δεν κηρύσσουν παράνομη την απεργία.

Η αστική Δικαιοσύνη δεν είναι ούτε τυφλή, ούτε ανεξάρτητη. Είναι ταξική. Σε μια ταξικά διαρθρωμένη κοινωνία δεν μπορεί να γίνει σοβαρός λόγος για ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, για απονομή δικαιοσύνης. Η δικαστική εξουσία είναι τμήμα της ενιαίας κρατικής εξουσίας. Αποφασίζει στο πλαίσιο του συγκεκριμένου δικαίου που δημιουργεί η κυρίαρχη τάξη της πλουτοκρατίας για την υπεράσπιση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας. Ενώ ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της, «καθορίζει» σε πολύ μεγάλο βαθμό και τους δικαστές και τη συμπεριφορά τους. «Το δικαστήριο των αστών πάντοτε ήταν και παραμένει όργανο της κυρίαρχης αστικής τάξης και εκλεπτυσμένο εργαλείο καταπίεσης και καταστολής της εκμεταλλεύτριας τάξης», έγραφε ο Λένιν στο έργο του «Κράτος και Επανάσταση».

Το δικαίωμα στην απεργία και γενικότερα η ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης είναι θεμελιώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων. Τις πέτυχαν με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες. Είναι βασικά όπλα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, στον αγώνα τους για την κοινωνική τους απελευθέρωση. Είναι γεγονός ότι οι κατακτήσεις αυτές συνοδεύτηκαν πάντοτε από περιορισμούς που αποτυπώνονται στο Σύνταγμα και σε νόμους. Γενική κατεύθυνση της ανάπτυξης του δικαίου των αστικών κρατών είναι το δυνάμωμα της διωκτικής, κατασταλτικής του λειτουργίας ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε στιγμές όξυνσης της ταξικής πάλης αναιρείται και αυτή ακόμη η καθιερωμένη νομιμότητα.

Ουσιαστική και πλήρης κατοχύρωση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και του δικαιώματος στην απεργία και γενικότερα των λαϊκών ελευθεριών, δεν μπορεί να υπάρξει, αν δε γίνουν βαθιές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές, που μόνο η λαϊκή εξουσία μπορεί να επιβάλλει. Κανένας νόμος, καμία εξουσία ούτε σταμάτησε, ούτε πρόκειται να σταματήσει τη δράση των εργαζομένων, επειδή το ταξικό κίνημα ποτέ δεν πειθάρχησε στην πολιτική και τους νόμους της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεών της. Αυτή είναι η απάντηση. Και όσο πιο πολλοί εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά με τους αγώνες τους αυτήν την απάντηση, τόσο θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, θα ανοίγει ο δρόμος για την τελική έφοδο.

«Υποστηρικτής» της υποταγής σε ΝΑΤΟ - ΕΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η Σερβία απελευθερώνεται από δουλείες ενός παρελθόντος που έχει οριστικά καταδικαστεί. Μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και την ευρωπαϊκή της προοπτική, της οποίας η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σταθερός αρωγός και ένθερμος υποστηρικτής». Δεν υπήρχε καμία περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση να χάσει την ευκαιρία και να μη «χαιρετίσει» τη σύλληψη του Ρ. Κάρατζιτς, κυρίως όμως να «υπενθυμίσει» το ρόλο της στην πορεία ενσωμάτωσης της Σερβίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Αυτό ακριβώς είναι το νόημα της παραπάνω δήλωσης που έκανε η Ντ. Μπακογιάννη, ταυτιζόμενη με τις δηλώσεις που έκαναν όλοι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αυτοί δηλαδή που ευθύνονται για το ματοκύλισμα και το πισωγύρισμα του γιουγκοσλαβικού λαού. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όχι μόνο υποστήριξαν τη διάλυση, το μακέλεμα και τα εγκλήματα πολέμου των ιμπεριαλιστών στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά ανέλαβαν στη συνέχεια ρόλο «μεσολαβητή», για να μπορέσουν να σύρουν τη Σερβία στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αφού βεβαίως πρώτα εκδηλώσουν έμπρακτα την υποταγή τους στους ιμπεριαλιστές. Η σύλληψη του Κάρατζιτς ήταν ένα δείγμα υποταγής, η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου είναι το επόμενο. Και σε αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ αναμφίβολα είναι «ένθερμος υποστηρικτής»...

Προπαγάνδα στις στάχτες...

Εγκλημα εκ προμελέτης, που είχε προαναγγελθεί από την ώρα που ακόμα έκαιγαν οι στάχτες από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές, είναι η νέα πύρινη λαίλαπα που σαρώνει και φέτος τα δάση και τις περιουσίες των ανθρώπων. Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια δασοκτόνα πολιτική, που αντιμετωπίζει τα δάση ως μέρος της «ανάπτυξης» της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Παραδίδει με λίγα λόγια τα δάση βορά στους οικοπεδοφάγους και τα μεγάλα συμφέροντα. Τα «δεδομένα» γνωστά: Τα κονδύλια για τη δασοπροστασία συρρικνώνονται αντί να αυξάνονται, ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσης αποδυναμώνεται, οι προσπάθειες για την παράκαμψη του άρθρου 24 και την τσιμεντοποίηση των πάντων συνεχίζονται κ.ο.κ. Τα αποτελέσματα είναι ήδη εφιαλτικά: Μετά τον Υμηττό, το Μαίναλο, το Καρπενήσι, τη Σκύρο, τα Δερβενοχώρια, ήρθε η σειρά (ξανά) της Κεφαλονιάς, του Ωρωπού κλπ. Η κυβέρνηση, ως συνήθως, επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά δεν μπορεί να κρύψει τη «γύμνια» της πολιτικής της. Μετά από αυτά μόνο ως επίδειξη μαύρου χιούμορ μπορεί να εκληφθεί η πρόσφατη αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι σε σχέση με πέρυσι «υπάρχει ένα πιο οργανωμένο σύστημα ενημέρωσης της κοινής γνώμης»(!)... Προφανώς για να κάνει προπαγάνδα στις στάχτες...

Επικοινωνιακά τερτίπια

«Εμείς ποτέ δεν κρύψαμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν ευθύνεται όμως η κυβέρνηση... Εμείς κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να λύσουμε το πρόβλημα». Στη φράση αυτή μπορεί να συνοψιστεί η επικοινωνιακή συνταγή που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να κρύψει τις ευθύνες της, να παρατείνει την ανοχή των λαϊκών μαζών και να μετριάσει το πολιτικό κόστος για την αντιλαϊκή πολιτική της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραπάνω απάντηση είναι το καθημερινό «ψωμοτύρι» του κυβερνητικού εκπροσώπου για ό,τι και αν ερωτηθεί. Είτε για την ακρίβεια ερωτηθεί είτε για την εγκατάλειψη των πυρόπληκτων, την ίδια απάντηση δίνει. Για του λόγου το αληθές, ιδού τι απάντησε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν κλήθηκε από το «Ρ» να σχολιάσει την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την κατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας: «Οτι υπάρχουν ακόμα προβλήματα, σίγουρα και υπάρχουν. Δεν είπε κάποιος ότι ολοκληρώθηκε η λύση των προβλημάτων»... Και συνέχισε: «αλλά η έκταση αυτών που έχουν γίνει για το χρονικό διάστημα που διήλθε είναι πάρα πολύ μεγάλη, σε σύγκριση πάντοτε με τους ρυθμούς του κράτους στο παρελθόν». Φυσικά δεν έκανε τον κόπο να απαντήσει επί της ουσίας στα όσα καταγράφει στην έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη. Το χειρότερο είναι ότι πιστεύουν πως μπορούν να παραπλανούν τους πυρόπληκτους και τον ελληνικό λαό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ