Τρίτη 22 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Κέντρο κατά της τρομοκρατίας» το θέλει ο Ομπάμα

Ενα μικρό παιδί μεταφέρει μπετόνια με νερό χιλιόμετρα... Στην κόλαση του Αφγανιστάν, που ο Ομπάμα θέλει να γίνει κέντρο του «αντιτρομοκρατικού αγώνα»

Associated Press

Ενα μικρό παιδί μεταφέρει μπετόνια με νερό χιλιόμετρα... Στην κόλαση του Αφγανιστάν, που ο Ομπάμα θέλει να γίνει κέντρο του «αντιτρομοκρατικού αγώνα»
ΧΕΡΑΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ρευστή και επείγουσα χαρακτήρισε την κατάσταση στο Αφγανιστάν ο υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στη χώρα, το Σαββατοκύριακο, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αποτελέσει «το επίκεντρο, το κεντρικό μέτωπο, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας». Ο Μπ. Ομπάμα έφτασε στο Αφγανιστάν το Σάββατο το απόγευμα και την Κυριακή συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον αμερικανό διοικητή των κατοχικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Εκτός από τον Αμερικανό υποψήφιο, στο Αφγανιστάν βρέθηκε και ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Ερβέ Μορέν, πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη. Ο Γάλλος υπουργός, σε συνάντησή του με τον Αφγανό Πρόεδρο της εγκάθετης κυβέρνησης, υποστήριξε ότι «το Παρίσι θα παραμείνει στο πλευρό των Αφγανών», ενώ ο Χ. Καρζάι ευχαρίστησε τη γαλλική κυβέρνηση για την υποστήριξή της όσον αφορά την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση. Στις δηλώσεις του, ο Γάλλος υπουργός δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις επιθέσεις στο γειτονικό Πακιστάν, ισχυριζόμενος ότι «το μεγαλύτερο μέρος των ανταρτικών δυνάμεων προέρχεται από γειτονικές χώρες, κυρίως από το Πακιστάν, σε αναλογία 80 προς 20», λέγοντας ότι «στόχος μας δεν είναι να κατηγορήσουμε το Πακιστάν, αλλά να του υπενθυμίσουμε τις υποχρεώσεις του», ενώ χαρακτήρισε την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν «τρελή ιδέα», καθώς, όπως είπε, «δεν πρέπει να ξεχνάμε τι ήταν το καθεστώς των Ταλιμπάν, μια ειδεχθής δουλεία», χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την παρουσία του στρατού κατοχής.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του τριημέρου, σημειώθηκε σειρά επιθέσεων με δεκάδες νεκρούς. Ενοπλοι επιτέθηκαν σε ένα βυτιοφόρο, στο ανατολικό Αφγανιστάν στο δρόμο Καμπούλ - Τζαλαλαμπάντ. Ακόμα εννέα Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό ενός φυλακίου της αστυνομίας από τις κατοχικές δυνάμεις που εδρεύουν στο Αφγανιστάν και αποδίδεται από τις αφγανικές δυνάμεις σε κακή επικοινωνία μεταξύ των Αφγανών και των ξένων δυνάμεων.

Ακόμα ένα «λάθος» των δυνάμεων κατοχής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις αμάχους στην περιοχή Μπαρμάλ της επαρχίας Πάκτικα, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, ενισχύοντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια εναντίον των δυνάμεων κατοχής.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org