Τρίτη 22 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Πρωτόκολλο συμφωνίας

ΧΑΡΑΡΕ.--

Πρωτόκολλο συμφωνίας που θέτει το πλαίσιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή» (MDC) Μόργκαν Τσβανγκιράι σε ξενοδοχείο της Χαράρε, παρουσία του Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, που έχει το ρόλο του μεσολαβητή. Ανάμεσα στα άλλα, η συμφωνία επίσης καλεί τις δύο πλευρές για αποτροπή της βίας, ένα νέο σύνταγμα και την αποκατάσταση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου από τη συνάντηση Μουγκάμπε και Τσβανγκιράι - η πρώτη μέσα σε μια δεκαετία - «θα δεσμεύσει τα κόμματα σε ένα έντονο πρόγραμμα εργασίας για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Μπέκι μετά το τέλος της υπογραφής.

Ο Τσβανγκιράι δήλωσε πως «δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα είναι πετυχημένη. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι κάθε κάτοικος της Ζιμπάμπουε αισθάνεται ασφαλής, θέλουμε ευημερία για όλους και μια καλύτερη Ζιμπάμπουε».

Πάντως, ο Μουγκάμπε επιμένει πως θα πρέπει να αναγνωριστεί ως Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, κάτι που αρνείται το MDC, το οποίο τον κατηγορεί πως χρησιμοποίησε βία για να διασφαλίσει τη νίκη στις προεδρικές εκλογές. Από τη μεριά του το MDC επιθυμεί ένα είδος «μεταβατικής εξουσίας» για να οργανώσει νέες εκλογές με διεθνείς παρατηρητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, Πρετόρια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ