Τρίτη 22 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Νεκροί δύο εργάτες σε οικοδομή

Σε ένταση της πάλης για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας καλεί τους εργάτες το ΚΚΕ

Βαρύς ο φόρος αίματος που πληρώνει η εργατική τάξη στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Δύο ακόμα εργάτες χτες δεν επέστρεψαν σπίτι τους από το μεροκάματο του τρόμου. Δύο νεαροί οικοδόμοι από την Αίγυπτο και από τη Συρία, που δούλευαν σε διώροφη οικοδομή στα Χανιά, «κάηκαν ζωντανοί» όταν διαπεράστηκαν από ρεύμα τάσης 15.000 βολτ (!). Ο θάνατος του ενός ήταν ακαριαίος, ενώ ο άλλος ξεψύχησε στη διάρκεια της μεταφοράς του στο νοσοκομείο.

Το θανατηφόρο «ατύχημα» σημειώθηκε στις παλιές εργατικές κατοικίες στην περιοχή Χαλεπά όταν οι δύο οικοδόμοι κεραυνοβολήθηκαν από ρεύμα την ώρα που σιδέρωναν την πλάκα. Περιγράφοντας στο «Ρ» το χώρο του «ατυχήματος», συνδικαλιστές της περιοχής έκαναν λόγο για «εγκληματική ενέργεια», εξηγώντας ότι τα καλώδια της ΔΕΗ ήταν πολύ κοντά στην οικοδομή συμπληρώνοντας ότι, κανείς δεν είχε ειδοποιήσει τους αρμόδιους προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Σε σχόλιό του για το «ατύχημα» το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο φριχτός θάνατος από ηλεκτροπληξία δύο ακόμα εργατών, στα Χανιά αυτή τη φορά, την ώρα που έβγαζαν το μεροκάματο του τρόμου, προσθέτει στον αιματηρό κατάλογο δυο επιπλέον θύματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της κρατικής - κυβερνητικής αδιαφορίας για την απουσία στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας στους τόπους δουλειάς. Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον χαμό των δύστυχων νεολαίων οικονομικών μεταναστών και καλεί τους εργαζόμενους σε ένταση της πάλης για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας».

Το «ατύχημα» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Ενωση Οικοδόμων Χανίων επισημαίνοντας ότι «οι κυβερνήσεις που με τις πολιτικές τους ευνοούν την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης είναι τελικά αυτές που ρίχνουν χώμα στα φέρετρα των νεκρών συναδέλφων μας». Και μεταξύ άλλων τονίζει: «Η δουλειά από ήλιο σε ήλιο, η διάλυση του ασφαλιστικού, οι μισθοί πείνας, η τρομοκρατία, η εντατικοποίηση και η παντελής έλλειψη ελέγχων για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς είναι τα "δικαιώματα" που μας εξασφάλισαν όλα αυτά τα χρόνια για χάρη της "ανταγωνιστικότητας" των επιχειρήσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το τελευταίο μεροκάματο για έναν ακόμα εργάτη(2022-09-28 00:00:00.0)
Παραλίγο να καεί εργάτης και η εργοδοσία δεν σταμάτησε την παραγωγή!(2021-11-03 00:00:00.0)
Δύο ακόμα νεκροί εργαζόμενοι από «ατυχήματα» την ώρα της δουλειάς(2019-02-20 00:00:00.0)
Πέμπτο εργατικό «ατύχημα» μέσα σε δυόμισι μήνες(2017-07-29 00:00:00.0)
Νεκρός εργάτης στα Γιάννενα(2014-12-16 00:00:00.0)
ΤΟ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ(2003-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ