Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Στέλνουν στις φωτιές ανεκπαίδευτους πυροσβέστες!

«Η λύση στο πρόβλημα της πυρασφάλειας της χώρας δεν απαιτεί άλλες ανθρωποθυσίες, αλλά πολιτική βούληση για ουσιαστικά μέτρα», επισημαίνει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών

Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τα τεράστια οργανικά κενά της πυρόσβεσης, στέλνοντας στις φωτιές ανεκπαίδευτους δόκιμους πυροσβέστες
Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τα τεράστια οργανικά κενά της πυρόσβεσης, στέλνοντας στις φωτιές ανεκπαίδευτους δόκιμους πυροσβέστες
Ανεκπαίδευτους δόκιμους πυροσβέστες στέλνει στα πύρινα μέτωπα η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τέσσερις από αυτούς να τραυματιστούν στην πυρκαγιά της Σκύρου. Πρόκειται, όπως καταγγέλλει με χτεσινή έγγραφη διαμαρτυρία της προς τον υπουργό Εσωτερικών η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ), για μια επικίνδυνη τακτική που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των 4.000 οργανικών κενών του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Τρανταχτά και τραγικά συνάμα παραδείγματα της απαξιωτικής στάσης που δείχνετε στις χρόνιες προειδοποιήσεις και επισημάνσεις μας για την έλλειψη προσωπικού - τονίζει η ΕΑΚΠ - είναι οι περιπτώσεις των Δερβενοχωρίων και της Σκύρου». «Ενώ, ειδικότερα, στα Δερβενοχώρια έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία τρία χρόνια τρεις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές, παρ' όλα αυτά το πυροσβεστικό κλιμάκιο της περιοχής παραμένει από το 1998 με 12 κενά από τις 17 οργανικές θέσεις που προβλέπεται».

Η ΕΑΚΠ τονίζει: «Διαπιστώσαμε με έκπληξή μας πως οι δόκιμοι συνάδελφοί μας, οι οποίοι μόλις που συμπλήρωσαν ένα μήνα εκπαίδευσης στην Πυροσβεστική Ακαδημία, με εντολή της φυσικής ηγεσίας, σχηματίζουν πεζοπόρα τμήματα περίπου 50 ατόμων και επιχειρούν στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Η ενέργεια αυτή, όπως και η υπερεξάντληση μέσα από παράνομες επιφυλακές, ακόμη και χωρίς συμβάντα, του μόνιμου προσωπικού που αποσκοπεί στο να καλυφθούν υπηρεσιακές ανάγκες όπως όπως, είναι άκρως επικίνδυνη και έτσι αποδείχτηκε στην πράξη, αφού περίπου τέσσερις δόκιμοι υπέστησαν τραύματα στην πυρκαγιά της Σκύρου και μια ομάδα πεζοπόρου κινδύνεψε να εγκλωβιστεί στις φλόγες στην πυρκαγιά των Δερβενοχωρίων».

«Τα περί πρακτικής εξάσκησης μέσα σε ένα μήνα και κάτω από τέτοιες συνθήκες αποτελούν αστειότητες, όταν για τη συμμετοχή στα πεζοπόρα τμήματα, σύμφωνα και με τις διαταγές του αρχηγείου, απαιτείται ακόμα και για τους μόνιμους εμπειρία», προσθέτει η ΕΑΚΠ.

Απλήρωτη υπερεργασία και ελλείψεις

Εξάλλου, με χτεσινή της ανακοίνωση, η Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος υπογραμμίζει ότι και φέτος οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται με σκληρή υπερεργασία, χωρίς αμοιβή, περικοπή των λιγοστών αδειών, περικοπή ημερήσιων αναπαύσεων και προληπτικές επιφυλακές σε πολλές περιφέρειες της χώρας, όλου του ανθρώπινου δυναμικού και όχι μόνο του αναγκαίου.

«Οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού σε μεγάλες αποστάσεις από τις έδρες τους, η εν συνεχεία υπεραπασχόλησή τους επί πολλές ώρες (πάνω από 30) και η επιστροφή τους, χωρίς ξεκούραση και χωρίς ενδιάμεση ανάπαυση, επιφέρει κόπωση, εξάντληση, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και μειώνει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα», επισημαίνει και προσθέτει: «Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η ουσιαστική έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας για δασικές πυρκαγιές (προσωπίδα με φίλτρο, γυαλιά, κράνος, καταφύγιο πυρκαγιάς), τα οποία, μετά την εκατόμβη των θυμάτων των προηγούμενων ετών, θα έπρεπε να είχαν χορηγηθεί στο σύνολο του προσωπικού».

Από προχτές το μεσημέρι μέχρι χτες, εκδηλώθηκαν συνολικά 96 δασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια! Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στα Αμπελάκια Τεμπών που είχε εκδηλωθεί προχτές το μεσημέρι, αλλά και αυτή που ξέσπασε τα ξημερώματα στα Ακούμια Ρεθύμνου. Φωτιές ξέσπασαν, επίσης, στην Ιεράπετρα και Μακρύ Γιαλό Λασιθίου, όπως και στη Ροδαυγή Αρτας. Τέλος, συνελήφθη από την Πυροσβεστική και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία 27χρονος, που κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια για την πυρκαγιά της Οινόης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ