Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κυβέρνηση - «μούτσος» των εφοπλιστών

«Θα μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο»! «Οι ευθύνες θα αποδοθούν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται»! «Θα χυθεί άπλετο φως»!

Ενώ ακόμα η θάλασσα ξεβράζει αδικοχαμένες ζωές, οι υποκριτές, τα θρασίμια που υπηρετούν τους εφοπλιστές, με λόγια μεγάλα και παχιά, προκαλούν. Χωρίς ντροπή, χωρίς τσίπα, χωρίς φιλότιμο, σφιχταγκαλιασμένοι με τις καρέκλες τους, ανεβαίνουν πάνω στους θώκους τους και βγάζουν κηρύγματα. Οχι μόνο δεν απολογούνται, αλλά το παίζουν και «τιμωροί»! Αλλά ποιον θα τιμωρήσουν οι κύριοι της κυβέρνησης; Τους εφοπλιστές; Τα αφεντικά τους; Πόσο «ψηλά» θα φτάσουν; Το πιο «ψηλά» γι' αυτούς, φτάνει μέχρι τη γέφυρα του βυθισμένου «Σαμίνα». Μέχρι το πλήρωμα! Ως εκεί. Γιατί από εκεί και πέρα επικρατούν άλλοι νόμοι. Από εκεί και πάνω επικρατεί ο νόμος της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Σε ποιου το κόκαλο θα μπήξουν το «μαχαίρι» οι κυβερνώντες; Γιατί, ως γνωστόν, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Μήπως θα αυτοχειριαστούν οι κύριοι της κυβέρνησης; Μήπως θα πάνε να κόψουν το λαιμό τους; Μόνοι τους; Δε νομίζουμε. Αλλωστε, όταν ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, απάντησε: «Η ερώτησή σας είναι άσχετη με το ναυάγιο»!!!

***

Ο, τι κι αν λέει όμως η κυβέρνηση, η αλήθεια είναι ότι ΟΛΑ είναι σχετικά με το ναυάγιο. Ολα είναι σχετικά με το επιχειρούμενο κουκούλωμα της ευθύνης των υπαιτίων. Και κυρίως, η σχετικότερη όλων, είναι η ταξική δουλεία του αστικού πολιτικού κόσμου έναντι του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Είναι οι κυβερνήσεις τους, είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που:

  • Από τη συνθήκη της ΓΚΑΤΤ, που τη διαπραγματεύτηκε η ΝΔ και την υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ, μόνο για έναν κλάδο «αναξιοπαθούντων» έθεσαν βέτο και τα κατάφεραν (!) να τον εξαιρέσουν από τις ρυθμίσεις που έπλητταν το ευρωπαϊκό κεφάλαιο έναντι του αμερικανικού. Τους Ελληνες εφοπλιστές!
  • Το Υπουργικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το Υπουργικό Συμβούλιο του κ.Σημίτη ήταν, που, στα τέλη 1998 αποφάσισε την εξαίρεση των εφοπλιστών από την υποχρέωση να ασφαλίζουν τους αλλοδαπούς που δουλεύουν στα καράβια τους!
  • Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι που πουλάει στους «πλούσιους» αγρότες το πετρέλαιο στις 260 δραχμές το λίτρο, ενώ στους «φτωχούς» εφοπλιστές έχει εξασφαλίσει τιμές τράνζιτ, δηλαδή κάτω από 120 δραχμές!
  • Οι κυβερνήσεις της «επάρατης» Δεξιάς και της «σοσιαλιστικής» Κεντροαριστεράς είναι, από το 1953 και δώθε, που έχουν παραχωρήσει στους εφοπλιστές όχι μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά 59 (!!) φοροαπαλλαγές (μεταξύ αυτών και τη φοροαπαλλαγή για είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης λόγω «ατυχήματος»...).
  • Αυτή η κυβέρνηση είναι που, όταν η κυρία υπουργός Ανάπτυξης (τώρα αναβαθμίστηκε, έγινε υπουργός Εσωτερικών), καλούσε σε συσκέψεις με θέμα την... «πρόοδο» του τόπου τους μεγαλόσχημους, ο υιός Λάτση ουδέποτε έλειψε. Οσο για τον κ.Λάτση, τον καθ' εαυτόν, είναι εκείνος που έλεγε πριν 30 χρόνια στους κατοίκους της Ελευσίνας ότι τα καζάνια της «Πετρόλα» θα φτάνανε μέχρι την πλατεία της πόλης τους! Οκτώ χρόνια από την έκρηξη που στοίχιζε τη ζωή 14 ανθρώπων, το 1992, τα καζάνια της «Πετρόλα» επεκτείνονται προς την πλατεία...

***

Αυτή είναι η πραγματικότητα για την κυβέρνηση που... «θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο». Προς το παρόν, σαν άξιος «μούτσος» των εφοπλιστών, εκδίδει άδειες «αξιοπολοΐας» για τα πλωτά φέρετρά τους... Και με τους αδικοχαμένους; Τα λόγια του πρώην υπουργού Ναυτιλίας, του κ.Σουμάκη, είναι πολύ επίκαιρα: «Τι θέλετε; Πάρτε το απόφαση, το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση. Είμαστε κυβέρνηση και κάνουμε ό,τι θέλουμε»! Ετσι έλεγε αυτός ο σπουδαίος άντρας, αυτής της σπουδαίας κυβέρνησης, στις 15/5/97, απευθυνόμενος στους απεργούς ναυτεργάτες...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ