Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΞΠΡΕΣ ΑΡΤΕΜΙΣ» - «ΦΑΛΚΟΝ»
Προσαράξεις και βλάβη σε οχτώ ώρες

Βλάβη παρουσίασε χτες τα μεσάνυχτα και 4ο πλοίο, το «ΡΟΔΟΣ» της ΔΑΝΕ ανοιχτά της Μυκόνου

Παράλληλα με τη λίστα των νεκρών από το ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα» που μεγαλώνει, χωρίς ακόμα να έχει διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων και των αγνοουμένων, δυο νέα περιστατικά, ευτυχώς χωρίς θύματα, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες για την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στα ακτοπλοϊκά πλοία! Αλλα τρία (3) πλοία, παρουσίασαν στο τελευταίο 24ωρο βλάβες, προκαλώντας την ανησυχία και την έντονη αγωνία των επιβαινόντων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας:

  • Χτες λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στις 23.50 το πλοίο « ΡΟΔΟΣ» που ανήκει στη ΔΑΝΕ και ταξίδευε με 575 επιβάτες στα Δωδεκάνησα (Ρόδο - Πάτμο - Λέρο - Κω) παρουσίασε ανοιχτά της Μυκόνου βλάβη στη βαλβίδα της κύριας μηχανής και επέστρεψε με περιορισμένη ταχύτητα για επισκευή στη Σύρο, όπου αναμενόταν να φτάσει γύρω στις 2.30 τη νύχτα.
  • Το επιβατηγό - οχηματαγωγό «Εξπρές Αρτεμις» που ανήκει στην «Hellas Ferries», θυγατρική της «Minoan Flying Dolhins», προσάραξε χτες στις 00.15 σε αβαθή του λιμανιού της Νάξου.
  • Βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή παρουσιάστηκε, τέλος, και στο επιβατηγό πλοίο «Φάλκον 2»!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, η προσάραξη του «Εξπρές Αρτεμις» οφείλεται σε μηχανική βλάβη κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης και ενώ αυτό εκτελούσε το προγραμματισμένο δρομολόγιο Θήρα - Φολέγανδρο - Σίκινο - Ιο - Νάξο - Πάρο - Πειραιά με 1.082 επιβάτες, που είναι καλά στην υγεία τους. Το πλοίο στις 3.15 αποκολλήθηκε με δικά του μέσα και έδεσε ασφαλώς στο λιμάνι. Οι επιβάτες προωθήθηκαν στον προορισμό τους με τα επιβατηγά - οχηματαγωγά «Μαρίνα», και «Μπλου Σταρ Ιθάκη». Από τη Λιμενική Αρχή Νάξου απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι να επιθεωρηθεί από τοπικό κλιμάκιο της επιθεώρησης.

«Το καινούριο γεγονός με την προσάραξη του "Εξπρές Αρτεμις" έρχεται να επιβεβαιώσει τις τεκμηριωμένες καταγγελίες μας για την άθλια και άκρως επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στα ακτοπλοϊκά πλοία», καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Οπως καταγγέλλουν τα δυο ναυτεργατικά σωματεία «το θέμα υποβαθμίζεται από τους "υπευθύνους" και πέρασε στα "ψιλά" των περισσότερων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, προφανώς γιατί κατά τύχη δεν υπήρξαν θύματα ή γιατί χτες δεν είχε ποδοσφαιρικό αγώνα να το αποδώσουν εκεί».

Αναφέρουν δε ότι η επίσημη ανακοίνωση του ΥΕΝ κάνει λόγο για μηχανική βλάβη «ενώ η εταιρία υποστηρίζει τη γελοία δικαιολογία ότι τους έδωσαν "νοθευμένο πετρέλαιο που προκάλεσε το σταμάτημα των ηλεκτρομηχανών και των κυρίως μηχανών του πλοίου. Τρομάζουμε στη σκέψη τι θα συνέβαινε αν αυτό γινόταν σε άλλο σημείο και σε άλλη στιγμή».

Η ΠΕΜΕΝ και ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» επισημαίνουν ότι επειδή «κανείς δε δικαιούται να παίζει με ανθρώπινες ζωές, επειδή καθημερινά με τραγικό τρόπο επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας και για το «Εξπρές Σαμίνα» και για την κατάσταση αρκετών ακτοπλοϊκών πλοίων, απαιτούμε την άμεση απόδοση ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία των πραγματικά υπευθύνων για την προσάραξη και του «Εξπρές Αρτεμις», χωρίς αναβολές και κουκουλώματα». Καταγγέλλουν επίσης το όργιο εκβιασμών και τρομοκρατίας των ναυτεργατών του «Εξπρές Σαμίνα», όχι μόνο από την εταιρία, προκειμένου να συγκαλυφτούν οι πραγματικές αιτίες για το ναυτικό έγκλημα.

Απαιτούν, τέλος, την άμεση εξονυχιστική επιθεώρηση όλων των επιβατηγών - οχηματαγωγών πλοίων με τη συμμετοχή των ναυτεργατικών σωματείων και ειδικότερα της ΠΕΜΕΝ, για να διαπιστώσουμε την κατάσταση των πλοίων και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Ευτυχώς και οι 52 επιβάτες του «Φάλκον 2» και το 6μελές πλήρωμά του είναι καλά στην υγεία τους. Το πλοίο την ώρα που παρουσιάστηκε η βλάβη έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 5 ναυτικά μίλια μεταξύ των Λιμένων Σουβάλας - Πειραιά, εκτελώντας το προγραμματισμένο δρομολόγιο από Σουβάλα Αίγινας για Πειραιά. Το «Φάλκον 2» κατέπλευσε αυτοδύναμα στις 9.05 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, όπου του απαγορεύτηκε ο απόπλους του, μέχρι να επιθεωρηθεί από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων. Με εντολή του Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Πειραιά συνελήφθησαν: ο πλοίαρχος και ο Α' μηχανικός του πλοίου Αντώνης Λαμπρόπουλος και Νικόλαος Ψαριώτης αντίστοιχα με την κατηγορία ότι εκτέλεσαν πλου χωρίς να διαπιστώσουν ότι το πλοίο δεν μπορούσε να πλεύσει με ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ