Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητούν απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπεύθυνους

«Τη βαθιά του λύπη για τον άδικο και εγκληματικό τρόπο που έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι», εκφράζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστ/ργίας Ιματισμού - Δέρματος Νομού Αττικής - Πειραιά και Νήσων. Οπως τονίζει, «οι ευθύνες της κυβέρνησης και κυρίως του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας είναι τεράστιες, ίδιες μ' εκείνες των εφοπλιστών, που για το κυνήγι του υπερκέρδους δρομολογούν σαπιοκάραβα, πλωτά φέρετρα, αδιαφορώντας για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής». Τέλος, τονίζει: «Η επίθεση στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας αποτελεί πρόκληση για την εργατική τάξη, όταν επανειλημμένως έχουν γίνει καταγγελίες για ελλιπή έλεγχο και για την απόσυρση τέτοιων σαπιοκάραβων».

Την οδύνη του εκφράζει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης για τα θύματα του ναυαγίου, που στοίχισε τη ζωή σε 74 ανθρώπους. Στην καταγγελία του υπογραμμίζει: «Το συνδικάτο έχει την υποχρέωση να καταγγείλει τα ΜΜΕ που παίζουν το ρόλο του συνηγόρου της κυβέρνησης και της εφοπλιστικής εργοδοσίας. Τα πραγματικά διαπλεκόμενα είναι εδώ. Η κυβέρνηση Σημίτη είπε θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Τώρα σε ποιο κόκαλο θα το βάλει; Τελικά, το έγκλημα αυτό θα το πληρώσουν κάποιοι δεύτεροι ή τρίτοι, ανάλογα με το βαθμό συγκάλυψης».

Την αγανάκτηση των εργαζομένων της Λέσβου για το νέο στυγερό έγκλημα, που στοίχισε δεκάδες ανθρώπινες ζωές, εκφράζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο του νησιού και καταγγέλλει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες για το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ». Η Διοίκηση του ΕΚ συλλυπείται τους συγγενείς των θυμάτων, επιβατών και ναυτικών, που έχασαν τη ζωή τους και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την πολιτική εξυπηρέτησης των εφοπλιστών, που εγκυμονεί συνεχώς κινδύνους και για άλλα ναυτικά εγκλήματα.

Την ίδια στιγμή - σημειώνεται στην ανακοίνωση - που αποκαλυπτικά στοιχεία για το έγκλημα βγαίνουν στην επιφάνεια, όπως η καταγγελία του Α/Β μηχανικού, θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια μετατόπισης των ευθυνών, συγκάλυψης των συμβάντων και ενορχηστρωμένης επίθεσης κατά των Ελλήνων ναυτικών, στην προσπάθειά τους ν' αθωώσουν το αδηφάγο, εγκληματικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, καθώς και της κυβέρνησης που το στηρίζει.

Η ΕΕ της ΓΣΕΕ εκφράζει τη θλίψη της για τον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, μεταξύ αυτών και ναυτεργατών του πλοίου και συμπαρίσταται στο πένθος των οικογενειών των θυμάτων. Η ΓΣΕΕ ζητά την απόδοση ευθυνών όπου και αν ανήκουν και αποφάσισε την πραγματοποίηση περιφερειακής σύσκεψης στον Πειραιά, όπου θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, την υγιεινή και ασφάλεια στα πλοία.

«Λύπη, οδύνη, οργή και αγανάκτηση για το νέο ναυτικό έγκλημα», εκφράζει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθηνών. Οπως τονίζει, «το μεγαλύτερο κέρδος για το εφοπλιστικό κεφάλαιο και γενικότερα για το μεγάλο κεφάλαιο, αυτή και μόνο η απάνθρωπη πολιτική είναι υπεύθυνοι γι' αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα. Η κυβέρνηση επιτρέπει - εξαιρεί όπου συμφέρει από τις κοινοτικές οδηγίες όταν το ζητούν οι εφοπλιστές, ενώ αντίθετα είναι αμείλικτη και ανυποχώρητη στα αιτήματα των ΕΒΕ, εργατών, αγροτών και συνταξιούχων, νεολαίας. Αν υπήρχε, λοιπόν, η παραμικρή πολιτική ευθιξία ή έστω ανθρώπινη, όλη η κυβέρνηση ή τουλάχιστον ο αρμόδιος υπουργός θα έπρεπε να παραιτηθεί».

Τέλος, και η ΑΚΟΑ εκφράζει τη βαθιά οδύνη της και τονίζει σε καταγγελία της: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Η δική της πολιτική, όχι μόνο έχει επιτρέψει την εγκληματική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, που θυσιάζει ανενόχλητα ανθρώπινες ζωές στο βωμό του κέρδους, αλλά την κάνει και άμεση συνεργό σε τέτοιου είδους εγκλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ