Σάββατο 5 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Ι. ΜΠΕΤΑΝΚΟΥΡ
Σκηνοθεσία ή άλλο... σενάριο

Από τη χτεσινή «φιέστα» του Σαρκοζί

Associated Press

Από τη χτεσινή «φιέστα» του Σαρκοζί
ΠΑΡΙΣΙ.--

Στη Γαλλία έφτασε χτες η Γαλλοκολομβιανή πολιτικός Ινγκριντ Μπετανκούρ συνοδευόμενη από την οικογένειά της, δύο ημέρες μετά την απελευθέρωση της ίδιας και άλλων 14 κρατουμένων των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC). Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Βιλακουμπλέ την καλωσόρισε ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε ποντάρει πολλά στην υπόθεση Μπετανκούρ. Εκεί και στο Προεδρικό Μέγαρο στήθηκε μια νέα παράσταση, προβολής της αντιδραστικής κυβέρνησης του Αλβαρο Ουρίμπε, ως αποτελεσματικής που «μπορεί να φέρει την ειρήνη»... Αλλωστε η Γαλλοκολομβιανή πολιτικός είχε από την πρώτη στιγμή δηλώσει ότι στηρίζει την επανεκλογή του Ουρίμπε, που ως γνωστόν βρίσκεται «στριμωγμένος» στη χώρα του από τις σχέσεις με τους παραστρατιωτικούς φονιάδες και τις δωροδοκίες βουλευτών του.

Σε ό,τι αφορά την όλη «Επιχείρηση ρουά - ματ», όπως αποκαλέστηκε, τα ερωτήματα και οι αμφιβολίες για όσα δηλώθηκαν από την κολομβιανή κυβέρνηση, μεγαλώνουν.

Χτες ήρθε να προστεθεί και o ελβετικός ραδιοφωνικός σταθμός «Radio Suisse Romande», που επικαλούμενος πηγή «προσκείμενη στα γεγονότα, αξιόπιστη και δοκιμασμένη κατ' επανάληψη αυτά τα τελευταία χρόνια», μετέδωσε ότι η επιχείρηση απελευθέρωσης της Μπετανκούρ και των άλλων 14 κρατουμένων ήταν σκηνοθετημένη από την κυβέρνηση και πως οι FARC έλαβαν περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή τους. Παράλληλα μετέδωσε ότι πίσω από τη συναλλαγή βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η κυβέρνηση των οποίων μάλιστα απαιτεί να εκδοθούν οι δύο αντάρτες που συνελήφθησαν ώστε να δικαστούν στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Γαλλία, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Ερίκ Σεβαλιέ, απέρριψε μια οποιαδήποτε τέτοια οικονομική συναλλαγή. Πληροφορίες επίσης που βγαίνουν μιλάνε και για άμεση εμπλοκή στην προετοιμασία της επιχείρησης των αμερικανικών και ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Πάντως δεν υπάρχει ακόμη και επίσημη ανακοίνωση από την αντάρτικη οργάνωση.

Τέλος, σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα «Cubadebate», ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, καταγγέλλει ότι ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όσα συνέβησαν στην Κολομβία για να κρύψει και να δικαιολογήσει τα φοβερά εγκλήματα γενοκτονίας εναντίον άλλων λαών και να εκτρέψει την προσοχή από τα σχέδια παρέμβασης στη Βενεζουέλα και τη Βολιβία. Πάντως οι κυβερνήσεις Βενεζουέλας και Βολιβίας χαιρέτισαν την απελευθέρωση και εμμένουν στην ανάγκη διαπραγματεύσεων για ειρήνη, μέσω του αφοπλισμού των ανταρτών. Παράλληλα σε μια δήλωσή του, που εύλογα προκαλεί, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είπε ότι «θα υποδεχτεί τον Αλβαρο Ουρίμπε, ως αδελφό», σε επικείμενη συνάντηση που θα γίνει μάλλον την επόμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ