Σάββατο 5 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΕΕ
Απάντησε η Τεχεράνη στο «πακέτο κινήτρων»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η ιρανική ηγεσία έδωσε, χτες, την απάντησή της στο τελευταίο «πακέτο κινήτρων» που της παρουσιάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας (Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, ΗΠΑ) και τη Γερμανία διά του εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέ Σολάνα. Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, ο Ιρανός πρέσβης στις Βρυξέλλες παρέδωσε το σχετικό γραπτό κείμενο με την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί, χτες, στον Χαβιέ Σολάνα.

Με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο επικοινώνησε τηλεφωνικώς και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα, Σαγιέντ Τζαλίλι. Κατά τις πληροφορίες, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να γίνει ένας ακόμη γύρος επαφών το δεύτερο 15ήμερο του Ιούλη.

Το περιεχόμενο τόσο της πρότασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας όσο και της απάντησης της Τεχεράνης δεν έχουν γίνει γνωστά. Ομως, Ιρανοί διπλωμάτες είχαν εκτιμήσει ότι το νέο πακέτο κινήτρων «έχει ορισμένα στοιχεία κοινά με την ιρανική αντίληψη», ενώ ο Σολάνα φέρεται να χαρακτήρισε «ικανοποιητικές» τις πρώτες ιρανικές αντιδράσεις.

Κατά τα άλλα, και χτες, συνεχίστηκε η ανταλλαγή προειδοποιήσεων και απειλών με τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης να ξαναπαίρνει τη σκυτάλη. Ο στρατηγός Μουχάμαντ Αλί Τζαφάρι επανέλαβε ότι η Τεχεράνη «θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα αν δεχτεί επίθεση, και όσοι λάβουν μια τέτοια απόφαση θα το μετανιώσουν». Πάντως, ο Τζαφάρι, που σε άλλη συνέντευξή του στις αρχές της βδομάδας είχε απειλήσει με πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ και με κλείσιμο των στενών του Ορμούζ σε περίπτωση επίθεσης, εκτίμησε αυτή τη φορά ότι είναι «απίθανη» η εξαπόλυση μιας στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ