Σάββατο 5 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση

ΧΑΡΑΡΕ.--

«Δεν πρόκειται να γίνει κανένας διάλογος με την αντιπολίτευση, αν δε γίνει αποδεκτό ότι οι εκλογές τελείωσαν και Πρόεδρος αναδείχτηκε». Αυτό κατέστησε σαφές μιλώντας σε οπαδούς του, που τον υποδέχτηκαν «αυθόρμητα» στο αεροδρόμιο της Χαράρε από το Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ο Μουγκάμπε κατέστησε σαφές ότι προϋπόθεση της οποιασδήποτε επαφής με την αντιπολίτευση είναι ν' αναγνωριστεί η εκλογή του στην Προεδρία.

Προειδοποίησε, επίσης, τις γειτονικές αφρικανικές χώρες «να σκεφθούν δύο φορές» πριν αποφασίσουν να προκαλέσουν την κυβέρνησή του. Τέλος, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της διαμεσολάβησης του Νοτιοαφρικανού Προέδρου, Τάμπο Μπέκι, ο οποίος έχει, εδώ και καιρό, αναλάβει μια πρωτοβουλία «προσέγγισης» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Εντούτοις, η στάση του Μπέκι έχει επικριθεί τόσο από την αντιπολίτευση της Ζιμπάμπουε όσο και από τις πολιτικές δυνάμεις της Νότιας Αφρικής ως μεροληπτική υπέρ του Μουγκάμπε.

Η προειδοποίηση Μουγκάμπε προς γειτονικές χώρες, προφανώς, αναφερόταν στη δημόσια έκκληση της Μποτσουάνα προς την Κοινότητα Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής να μην αναγνωρίσει τον Μουγκάμπε ως Πρόεδρο της Ζιμπάμπουε και όσο δεν αλλάζει η κατάσταση να διαγραφεί η χώρα από την Κοινότητα, και στην ανοιχτή «δυσαρέσκεια» που εξέφρασε η Νιγηρία για τα αποτελέσματα των εκλογών. Εκκληση προς τη Ζιμπάμπουε απηύθυνε, χτες, και η γαλλική προεδρία της ΕΕ. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι πλέον «στόχος κάθε προσπάθειας λύσης δεν μπορεί παρά να είναι η διεξαγωγή νέων, ελεύθερων, δημοκρατικών και διάφανων εκλογών» και τονίζεται ότι «η μεταβατική αυτή περίοδος δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ».

Η κατάσταση δε φαίνεται να οδεύει σε αποκλιμάκωση καθώς άμεση ήταν και η αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία απέρριψε τους όρους Μουγκάμπε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ