Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Εκδηλώσεις ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής των G8 στην Ιαπωνία

Στο Σαπόρο (της νήσου Χοκαΐντο) της Ιαπωνίας διεξάγεται φέτος η ετήσια Σύνοδος Κορυφής των 8 πλουσιότερων καπιταλιστικών χωρών, G8.

Από τις 7 έως τις 9 Ιούλη θα συνέλθουν οι ηγέτες των χωρών που κυριαρχούν οικονομικά, αλλά και πολιτικά στον κόσμο, χώρες που είναι δεμένες με τα γιγάντια κέρδη και πλούτη των πολυεθνικών εταιρειών, αλλά και που εμπλέκονται ενεργά σε πολέμους, κατοχές και απειλές ενάντια σε κυρίαρχους λαούς. Το «διευθυντήριο» του ιμπεριαλισμού επιλέγει πάντα να δίνει στη δημοσιότητα μια «ανθρωπιστική» ατζέντα για τις συναντήσεις του, έτσι και φέτος δηλώνει ότι θα ασχοληθεί με τη «φτώχεια και τη διατροφική κρίση».

Από τη μεριά τους το λαϊκό κίνημα στην Ιαπωνία οργανώνει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και καταγγελίας στις 4-7 Ιούλη στην ίδια πόλη. Με βασικούς διοργανωτές την Εθνική Συνομοσπονδία Εργατών, την Επιτροπή Ειρήνης, τη Νέα Ομοσπονδία Γυναικών, την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους λαούς της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, την Εθνική Ομοσπονδία Αγροτών, τη Συντονιστική Επιτροπή για την υπεράσπιση του άρθρου 9 του συντάγματος και το Εθνικό Συμβούλιο κατά των ατομικών βομβών, συγκροτήθηκε μια ΣΥΜΜΑΧΙΑ ενάντια στη σύνοδο των G8.

Οι βασικές εκδηλώσεις της θα κινηθούν σε μια ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με ομιλητές από την Ιαπωνία και το εξωτερικό, τη μαζική διαδήλωση στις 5 Ιούλη στην πόλη του Σαπόρο και πολλές μικρότερες εκδηλώσεις. Κεντρικά συνθήματα αποτελούν ο τερματισμός των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης και φυσικά η καταδίκη της προσπάθειας αναθεώρησης του άρθρου 9 του ιαπωνέζικου συντάγματος, το οποίο μετά το 1945 απαγορεύει την αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό.

Μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, το ΠΣΕ θα παραβρεθεί με τον Εκτελεστικό Γραμματέα του Ηρακλή Τσαβδαρίδη, ο οποίος θα μιλήσει στην ανοιχτή εκδήλωση - πάνελ με θέμα: «Για έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο χωρίς πολέμους και πυρηνικά», ενώ θα απευθύνει και χαιρετισμό στη συγκέντρωση, μετά την οποία θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ