Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανοιγοκλείνουν τα περάσματα στη Γάζα οι Ισραηλινοί

Λειψυδρία εξαιτίας της ισραηλινής κατοχικής πολιτικής απειλεί άμεσα τη Δυτική Οχθη, προειδοποιεί ισραηλινή ανθρωπιστική οργάνωση

Από πρόσφατες διαδηλώσεις ενάντια στο τείχος της ντροπής στην Παλαιστίνη

Associated Press

Από πρόσφατες διαδηλώσεις ενάντια στο τείχος της ντροπής στην Παλαιστίνη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ξανάκλεισε, χτες, ο ισραηλινός στρατός τα τρία εμπορικά περάσματα της Λωρίδας της Γάζας (Σούφα, Ναχάλ Οζ, Κάρνι), υποστηρίζοντας ότι αυτό θα γίνεται κάθε φορά που εκτοξεύονται ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Η ισραηλινή πλευρά υποστηρίζει ότι άλλη μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε, τουλάχιστον μέχρι χτες βράδυ, από τη «Χαμάς» ή άλλη παλαιστινιακή οργάνωση. Από την άλλη, πάντως, η Αίγυπτος άνοιξε, χτες, για δύο ημέρες το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα, στη νότια Γάζα, προκειμένου να μετακινηθούν Παλαιστίνιοι που λαμβάνουν κάποιου είδους ιατρική θεραπεία στην Αίγυπτο ή να εισέλθουν ορισμένα απολύτως απαραίτητα προϊόντα.

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή ανθρωπιστική οργάνωση «B'tselem» κατήγγειλε ότι η Δυτική Οχθη απειλείται με σοβαρότατη λειψυδρία, που θα επηρεάσει καταλυτικά την οικονομία, αλλά και το βιοτικό επίπεδο, εξαιτίας των μέτρων που το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, λαμβάνει για άνιση διανομή των υδάτινων πόρων της. Συγκεκριμένα, η οργάνωση υποστηρίζει ότι κάθε κάτοικος της Δ. Οχθης καταναλώνει 66 λίτρα νερού καθημερινά, ποσότητα κατά 2/3 μικρότερη από την ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ αντίθετα η ημερήσια ισραηλινή κατανάλωση είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη.

Νέος γύρος συνομιλιών

Στην Τουρκία έχουν μεταβεί δύο σύμβουλοι του Ισραηλινού πρωθυπουργού προκειμένου να συμμετάσχουν στον τρίτο γύρο έμμεσων συνομιλιών με τη Συρία, υπό τουρκική αιγίδα και διαμεσολάβηση. Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ομως, μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, η ισραηλινή βουλή ενέκρινε, σε πρώτη ανάγνωση (χρειάζονται άλλες δύο), τη διενέργεια δημοψηφίσματος ή την αναγκαιότητα ψήφισης από 80 βουλευτές (στους 120) μιας ενδεχόμενης αποχώρησης από οποιοδήποτε κατεχόμενο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των υψωμάτων του Γκολάν. Γεγονός που δυσχεραίνει πολύ την όποια τέτοια απόφαση από μια ισραηλινή κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ