Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Εκκληση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Απέρριψαν εκπρόσωποι κυβέρνησης και αντιπολίτευσης την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, ενώ κλιμακώνονται οι διεθνείς πιέσεις

ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΚ.--

Με έκκληση προς το κυβερνών κόμμα Zanu PF του Ρόμπερτ Μουγκάμπε και το αντιπολιτευόμενο MDC, του Μόργκαν Τσβανγκιράι στη Ζιμπάμπουε, να προχωρήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης συνόδου της Αφρικανικής Ενωσης στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ. Στις εργασίες το ζήτημα της Ζιμπάμπουε κυριάρχησε και παρά τους, συνήθως, χαμηλούς τόνους, δεν έλειψαν οι ανοιχτές επικρίσεις.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Μποτσουάνα, Μομπάτι Μερφάνε, κατακεραύνωσε τις εκλογικές διαδικασίες στη Ζιμπάμπουε και ζήτησε να μη γίνει δεκτός ο επανεκλεγείς για έκτη φορά, έστω και εν μέσω πολιτικής βίας, δολοφονιών και απειλών, Ρόμπερτ Μουγκάμπε στους κόλπους της Αφρικανικής Ενωσης. Ανάλογη θέση, περί απομάκρυνσης του Μουγκάμπε από την Ενωση, είχε διατυπώσει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός της Κένυας, ενώ ο Πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε τόνισε ότι ο λαός της Ζιμπάμπουε «στερήθηκε τα δημοκρατικά του δικαιώματα».

Η απόφαση που υιοθέτησε η Αφρικανική Ενωση αντανακλά ως ένα βαθμό δημοσίευμα της νοτιοαφρικανικής εφημερίδας «Business Week», όπου αναφέρεται ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Ζιμπάμπουε βρίσκονται με νοτιοαφρικανική διαμεσολάβηση κοντά σε διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Εντούτοις, οι διαρροές αυτές δε φαίνονται να επιβεβαιώνονται.

«Οχι» στο διάλογο από τον Μουγκάμπε

Εκπρόσωπος του Μουγκάμπε, από το Σαρμ ελ Σέικ, δήλωνε κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας κατά το παράδειγμα της Κένυας, γιατί η Ζιμπάμπουε είναι άλλη χώρα και έχει άλλους τρόπους να λύνει τα πολιτικά της προβλήματα». Ο Τζορτζ Σαράμπα κατηγόρησε τις δυτικές κυβερνήσεις για «παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας του» και προσωπικά τον Κενυάτη πρωθυπουργό για την προεκλογική βία στη Ζιμπάμπουε!

Αρνητική είναι η αντίδραση και του ΓΓ του αντιπολιτευόμενου MDC, Τεντάι Μπίτι, που υπογράμμιζε, χτες, ότι «η διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών κατέστρεψε κάθε προοπτική κυβέρνησης εθνικής ενότητας». Ο Μπίτι διέψευσε ότι διεξάγονται συνομιλίες ή ότι πρόκειται να διεξαχθούν, ερχόμενος σε αντίθεση με τη θετικότερη στάση του ηγέτη του κόμματός του, Τσβανγκιράι, που επέστρεψε πλέον στην οικεία του, εγκαταλείποντας το καταφύγιο της ολλανδικής πρεσβείας.

Πιέσεις και εκβιασμοί

Παράλληλα, κλιμακώνονται οι διεθνείς πιέσεις. Εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι εξελίσσονται διαβουλεύσεις για την επιβολή ακόμη σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Ζιμπάμπουε. Σαφέστερος αν όχι εκβιαστικός εμφανίστηκε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Αφρική, Ασία και ΟΗΕ, Μαρκ Μάλοτς - Μπράουν, που συμμετείχε στη σύνοδο της Αφρικανικής Ενωσης. Κατέστησε σαφές ότι η χρηματική βοήθεια που η Ζιμπάμπουε έχει ανάγκη για να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματά της, όπως π.χ. τον πληθωρισμό που τρέχει ετησίως με 170.000% (4.000.000% κατά τον Μάλοτς), δε θα δοθεί όσο ο Μουγκάμπε (όχι το κόμμα του) συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ