Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Μοναδική απάντηση στην ακρίβεια οι διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος

Μαζικές συγκεντρώσεις και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες χτες, καθώς τις επόμενες μέρες κλιμακώνονται οι κλαδικοί αγώνες για την υπογραφή ικανοποιητικών Συμβάσεων

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Στιγμιότυπα από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Αποστομωτική απάντηση σε όλους εκείνους που προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στα ιδεολογήματα περί «υγιούς» και «μη υγιούς» ανταγωνισμού, καλώντας τους να αφήσουν στο απυρόβλητο την πολιτική που καθηλώνει τους μισθούς και αυξάνει το καπιταλιστικό κέρδος, έδωσαν χτες χιλιάδες εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες σε όλη τη χώρα, συμμετέχοντας στις συγκεντρώσεις και τις άλλες πολύμορφες εκδηλώσεις που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ σε περισσότερες από 40 πόλεις, με αιχμή την πολιτική της ακρίβειας και τη διεκδίκηση ικανοποιητικών συλλογικών Συμβάσεων.

Οι διαδηλωτές απάντησαν με το αίτημα για κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ και χτύπημα της κερδοφορίας του κεφαλαίου στα κελεύσματα των εργοδοτών και των κομμάτων τους να κάτσουν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και να αναζητήσουν «λύσεις» για την ακρίβεια. Εδωσαν, ταυτόχρονα, το στίγμα της κλιμάκωσης του αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων, καθώς μια σειρά κλάδοι, με απόφαση των ταξικών τους Ομοσπονδιών, νεκρώνουν τις επόμενες μέρες τους τόπους δουλειάς.

Ζήτημα πρώτης γραμμής οι Συλλογικές Συμβάσεις

Στην Αθήνα, η χτεσινή μαζική κινητοποίηση ξεκίνησε με τη συγκέντρωση στην Ομόνοια όπου μίλησε η Γ. Ταβουλάρη, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Φαρμάκου. «Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Το ζήτημα των ΣΣΕ βρίσκεται μπροστά μας και είναι στόχος πάλης ιδιαίτερης σημασίας για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Με τον αγώνα μας για υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, απαντάμε στο πρόβλημα της μείωσης του εργατικού εισοδήματος και του κατακερματισμού των εργασιακών σχέσεων», τόνισε η ομιλήτρια και ανάμεσα σε άλλα πρόσθεσε: «Συγκροτούμε, επίσης, μέτωπο πάλης για την Υγεία, για να διεκδικήσουμε το κοινωνικό δικαίωμα των εργατικών και λαϊκών οικογενειών για προστασία της υγείας και της ζωής τους χωρίς κανέναν περιορισμό και καμιά οικονομική επιβάρυνση».


Η ομιλήτρια κάλεσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής, να καταδικάσουν την ΕΕ, την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να βάλουν στο περιθώριο τον ΣΥΝ, να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ. Τέλος, εκ μέρους των συγκεντρωμένων, χαιρέτισε το «Οχι» του ιρλανδικού λαού στη Συνθήκη της Λισαβόνας και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το μοναδικό.

Καμιά ανοχή στους συμβιβασμένους

Λίγο πριν, από το βήμα της συγκέντρωσης η ομιλήτρια στηλίτευσε το ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αισθανόμαστε την ανάγκη να συγχαρούμε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για το συγχαρητήριο τηλεγράφημα που έλαβαν από τον ΣΕΒ, ενόψει της σημερινής τους συγκέντρωσης στο πλαίσιο των κοινών δράσεων που αναπτύσσουν για την πάταξη της ακρίβειας. Τους ευχόμαστε και εις ανώτερα...».

Η κεντρική ομιλία, τα συνθήματα των εργαζομένων καταδίκαζαν την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της υποταγής. Καλούσαν σε συσπείρωση με το ΠΑΜΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ακολούθησε πορεία μέσω της οδού Σταδίου, μέχρι και το υπουργείο Οικονομίας.

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ, με επικεφαλής τον Ν. Μπουζάνη, αντιπροσωπείες της ΔΗΣΕΚ με επικεφαλής τον Πολ. Τσίρκα και της ΟΓΕ καθώς και οι μετανάστες από το τμήμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ