Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η οικονομία στο προσκήνιο

Ανοίγματα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις κάνει η κυβέρνηση Τσάβες

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αλλάξει» δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Αλί Ροντρίγκες, πρώην πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής βιομηχανίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, που αντικατέστησε τον Ραφαέλ Ισέα, ο οποίος παραιτήθηκε καθώς θα είναι υποψήφιος του PSUV για κυβερνήτης στην πολιτεία Αράγουα στις προσεχείς εκλογές της 23ης Νοέμβρη.

Εντούτοις η ανάληψη των καθηκόντων από τον Αλί Ροντρίγκες, τον «άνθρωπο για όλες τις δουλειές», αποκτά ειδικό ενδιαφέρον καθώς έρχεται μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ούγο Τσάβες «περί πακέτου πρωτοβουλιών για την αναθέρμανση της οικονομίας». Πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν ανοιχτή πρόσκληση σε ιδιωτικές εταιρείες «να γίνουν συνέταιροι» και «να συμπράξουν συμμαχίες με την κυβέρνηση και το κράτος». Επίσης, περιλαμβάνουν την αύξηση των επιχορηγήσεων προς τη γεωργία, την εξάλειψη της φορολογίας των οικονομικών συναλλαγών, τη δημιουργία 200 νέων «σοσιαλιστικών» εργοστασίων, καθώς και τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου με 1 δισ. δολάρια για στρατηγικούς τομείς, όπως ο τομέας των τροφίμων, η ενέργεια, η βιομηχανία και η στέγαση.

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας Ραφαέλ Ραμίρες δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δε θα συμμετάσχει στη συνάντηση πετρελαιοπαραγωγών και μεγάλων καταναλωτριών χωρών που διοργανώνεται από τη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο προσπαθειών συντονισμού όσον αφορά την τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη σύγκλησης πριν την προγραμματισμένη τακτική Σύνοδο το Σεπτέμβρη προκειμένου να συζητηθούν οι τιμές.

Τέλος, ο Ραμίρες σημείωσε ότι οι σημερινές τιμές δεν οφείλονται στο επίπεδο της παραγωγής πετρελαίου, που χαρακτήρισε ως ικανοποιητικό, αλλά σε κερδοσκοπικά παιγνίδια, γεωπολιτικές εντάσεις και την εξασθένιση του δολαρίου.

Επίσης χτες ανακοινώθηκε παραπέρα ενίσχυση των προγραμμάτων λαϊκής κατοικίας για την καλυτέρευση του επιπέδου ζωής των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ