Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
«Οχι» στην ισραηλινή «προσφορά»

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Αρνητικά απάντησαν Λίβανος και Συρία στην πρόταση, διατύπωσε στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, για έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, με στόχο την επίτευξη ξεχωριστών ειρηνευτικών συμφωνιών. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη Συρία, ο ίδιος ο Ολμέρτ δήλωνε ότι δε θεωρεί «μακρινό» το ενδεχόμενο «άμεσης συνομιλίας» με τον Σύρο Πρόεδρο. Και οι δύο «προτάσεις» εκτιμάται ότι διατυπώθηκαν και υπό αμερικανική «πίεση», κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ράις στην περιοχή.

Η απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον Μπάσαρ αλ Ασαντ, που ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον, να «συνομιλήσει άμεσα» με το Ισραήλ και απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ή ακόμη και την πιθανότητα «χειραψίας» στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την Ευρωμεσογειακή Ενωση, στις 13 Ιουλίου στο Παρίσι. Συριακές πηγές διέψευδαν ότι δέχονται σχετικές πιέσεις από τη γαλλική διπλωματία και επέμεναν ότι θα συνεχιστούν οι έμμεσες συρο-ισραηλινές συνομιλίες, υπό τουρκική αιγίδα.

Εξίσου αρνητική ήταν η λιβανική αντίδραση. Σε ανακοίνωση της προεδρίας του υπουργικού συμβουλίου, υπογραμμίζεται ότι ο Λίβανος παραμένει προσηλωμένος «στην κοινή αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία», η οποία προσφέρει στο Ισραήλ αποκατάσταση των ισραηλινο-αραβικών σχέσεων ως αντάλλαγμα για την ολική και άνευ όρων αποχώρησή του από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, σε Παλαιστίνη, Λίβανο, Συρία. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι όλα «τα εκκρεμή ζητήματα, που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίζεται διατεθειμένος να θέσει στο τραπέζι, διευθετούνται με διεθνείς αποφάσεις του ΟΗΕ» και συμπληρώνεται ότι «οι προτάσεις αυτές αποτελούν ελιγμούς».

Ταυτόχρονα, πάντως, πολύ κοντά σε άλλη μια ανταλλαγή αιχμαλώτων με γερμανική διαμεσολάβηση βρίσκονται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» και το Ισραήλ. Οι πληροφορίες θέλουν τη «Χεζμπολάχ» να παραδίδει τους δύο Ισραηλινούς στρατιώτες που αιχμαλώτισε, το καλοκαίρι του 2006, και το Ισραήλ να παραδίδει τέσσερις Λιβανέζους κρατούμενους, καθώς και τις σορούς 10 μαχητών της οργάνωσης. Δε διευκρινίζεται αν οι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες είναι ζωντανοί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγαλώνει ο κίνδυνος διάχυσης του πολέμου(2023-10-14 00:00:00.0)
Οξυνση και διεύρυνση εστιών έντασης με αφορμή τους τζιχαντιστές(2015-02-01 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται ο πολεμικός πυρετός(2006-07-14 00:00:00.0)
Κινητικότητα στο Ν. Λίβανο, στασιμότητα στο Παλαιστινιακό(2000-05-09 00:00:00.0)
«Ναυάγησε» η συνεδρίαση «αποκλιμάκωσης»(2000-02-12 00:00:00.0)
Ισχυρό πλήγμα στον ισραηλινό στρατό(1999-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ