Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δηλώσεις στο «πνεύμα Τσάβες»

ΛΑ ΠΑΣ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΚΙΤΟ.--

Συντασσόμενοι με την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, που κάλεσε τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) ν' απελευθερώσουν άνευ όρων τους πολιτικούς αιχμαλώτους τους και να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα, εμφανίστηκαν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Εκουαδόρ και ο πρόεδρος της Βολιβίας, Ραφαέλ Κορέα και Εβο Μοράλες αντίστοιχα. «Ο αγώνας για την απελευθέρωση, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και για κυριαρχία δε σημαίνει απώλεια ανθρώπινων ζωών(...) Η καλύτερη λύση είναι μία πολιτική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και των FARC για την επίλυση του εμφύλιου πολέμου» δήλωσε ο Εβο Μοράλες, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ραφαέλ Κορέα.

Θυμίζουμε ότι αυτή η λογική του «αφοπλισμού» έχει υποστεί σφοδρή κριτική από πολλές ριζοσπαστικές επαναστατικές δυνάμεις της περιοχής.

Την ίδια στιγμή που υποτίθεται πως η «ένοπλη πάλη είναι εκτός εποχής», ο πρώην αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Χοσέ Βινσέντε Ράνχελ κατήγγειλε δημόσια και με στοιχεία ότι οι εργασίες οικοδόμησης μίας ακόμη στρατιωτικής βάσης των Αμερικανών σε έδαφος της Κολομβίας έχουν ήδη αρχίσει στην περιοχή Γκουαχίρα, στη διασυνοριακή περιοχή με τη Βενεζουέλα. Πρόκειται πιθανά για τη βάση που θα φιλοξενήσει τις αμερικανικές δυνάμεις που μέχρι σήμερα σταθμεύουν στη βάση Μάντα του Εκουαδόρ και θα πρέπει να μεταφερθούν το 2009 καθώς η σύμβαση χρήσης λήγει και η κυβέρνηση Ραφαέλ Κορέα δεν ανανεώνει τη συμφωνία χρήσης της.

Τέλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ, στη Βολιβία, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ «κλήθηκε να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις σε θέματα ασφαλείας μετά τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις» ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εντούτοις, πρόκειται ουσιαστικά για «διαφυγή» καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Προεδρίας Αλφρέντο Ράδα, ο Γκόλντμπεργκ κλήθηκε εκ νέου από την κυβέρνηση της Βολιβίας να δώσει εξηγήσεις για την «περισσότερο πολιτική παρά διπλωματική δραστηριότητά του που δε συνάδει με την ιδιότητα του πρέσβη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παλλαϊκό, τελευταίο «αντίο« στον πρόεδρο Τσάβες(2013-03-09 00:00:00.0)
Εγκαινιάζουν τις συναλλαγές με το σούκρε(2010-07-08 00:00:00.0)
«Θύελλα» στις διπλωματικές σχέσεις λόγω παρακολουθήσεων(2010-07-01 00:00:00.0)
Με κοινή ατζέντα στη Σύνοδο της Αμερικής(2009-04-16 00:00:00.0)
Καταδίκη του αντιδραστικού καθεστώτος της Κολομβίας(2008-03-07 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση(2008-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ