Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Κατάπαυση πυρός» από Ισραήλ - «Χαμάς» για τη Γάζα

ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε συμφωνία εκεχειρίας κατέληξαν «Χαμάς» και Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας μετά από μήνες αιγυπτιακών αλλεπάλληλων διαμεσολαβήσεων. Στη συμφωνία δεν εντάσσεται η Δυτική Οχθη. Η είδηση, που αρχικώς διέρρευσε από Παλαιστίνιο αξιωματούχο, επιβεβαιώθηκε τόσο από το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών όσο και από τη «Χαμάς».

Αξιωματούχοι της οργάνωσης διαβεβαίωναν ότι έχουν συναινέσει να τη σεβαστούν και οι άλλες οργανώσεις που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας, συμπληρώνοντας ότι διατηρείται το δικαίωμα «των αντιποίνων αν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιδρομές». Η ισραηλινή κυβέρνηση, από την άλλη, αν και δεν επιβεβαίωσε ανοιχτά, δήλωνε ότι «στην πράξη κρίνονται όλα».

Με βάση στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τη «Χαμάς», η εκεχειρία, που προβλέπει τερματισμό στην εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ και ταυτόχρονα τερματισμό των ισραηλινών χερσαίων και αεροπορικών επιδρομών κατά της Λωρίδας της Γάζας, τίθεται σε εφαρμογή από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ενα 24ωρο αργότερα, το Ισραήλ αρχίζει να «χαλαρώνει» τα μέτρα στα μεθοριακά περάσματα και πέντε μέρες μετά ανοίγουν τα εμπορικά περάσματα της Γάζας.

Οπως υποστηρίζουν διαρροές και από τις δύο πλευρές, συμφωνήθηκε το εμπάργκο σε βάρος της Γάζας από το Ισραήλ να αρθεί «σταδιακά και βήμα βήμα ανάλογα με τις εξελίξεις». Δύο βδομάδες μετά την έναρξη της εκεχειρίας, προγραμματίζεται ν' αρχίσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων υπό αιγυπτιακή διαμεσολάβηση και με τη συμμετοχή και της ΕΕ και του Κουαρτέτου, για το άνοιγμα και του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, βήμα που η ισραηλινή πλευρά συνδέει με την επίτευξη προόδου στο θέμα της απελευθέρωσης του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Η είδηση της συμφωνίας «ήρθε» λίγες ώρες μετά από δύο ακόμη αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις και στη γειτονική πόλη Ντάιρ αλ Μπάλαχ, όπου σκοτώθηκαν πέντε μαχητές της «Τζιχάντ» που επέβαιναν σε ένα όχημα και ένας ένοπλος του «Στρατού του Ισλάμ», που αυτο-συνδέεται με την «αλ Κάιντα». Κατά πολλούς αναλυτές, μάλιστα, δεν είναι και εντελώς «άσχετη» η επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στο Ισραήλ και στη Δ. Οχθη, την Κυριακή, κατά την οποία, για πρώτη φορά, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «αρνητική επίδραση» τη συνέχιση από το Ισραήλ του εποικισμού για τις διαπραγματεύσεις και εξέφρασε δυσφορία για την ισραηλινή καθυστέρηση στην άρση των οδοφραγμάτων στη Δ. Οχθη, ασκώντας πιέσεις στο Τελ Αβίβ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ