Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Συνέχεια έντασης

ΣΚΟΠΙΑ.--

«Σημαντική βελτίωση» αλλά και «σοβαρά προβλήματα σε 183 εκλογικά τμήματα της Βορειοδυτικής ΠΓΔΜ κατά τη διεξαγωγή των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής διαπίστωσε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον. Μεταξύ των σοβαρών προβλημάτων της εκλογικής διαδικασίας είναι η «ομαδική... ή και οικογενειακή ψηφοφορία», η παραβίαση της κάλπης και οι διπλοψηφίες.

Παρόμοιες διαπιστώσεις έκαναν και εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ. Πάντως, πρώτη δύναμη μεταξύ των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας αναδείχτηκε η «Δημοκρατική Ενωση για την Ολοκλήρωση» του Αλί Αχμέτι (ηγέτης των Αλβανών πρώην αυτονομιστών) με ποσοστό 12,41% (18 έδρες) που επιδιώκει να μπει στην κυβέρνηση. Δεύτερο το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» του Μέντουχ Θάτσι με 8,24% (11 έδρες).

Σε εθνικό επίπεδο, σαρωτική ήταν η νίκη του VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούεφσκι με 47,45% (63 έδρες), ενώ δεύτερο ήρθε το αντιπολιτευόμενο κόμμα της «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μακεδονίας» της πρόσφατα παραιτηθείσας Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Με δεδομένα και τα νέα προβλήματα στο δεύτερο εκλογικό γύρο, η Κρατική Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε χτες τη διεξαγωγή και τρίτου εκλογικού γύρου σε τέσσερα εκλογικά τμήματα της ευρύτερης περιφέρειας του Τέτοβο στις 29 του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ