Παρασκευή 23 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Ιατρικά άλματα στο χρηματιστήριο του κέρδους

Μέχρι και 3.500 ευρώ κοστίζει στα υπογόνιμα ζευγάρια η λαχτάρα να αποκτήσουν παιδιά

Αλματα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η ιατρική στους τομείς της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σήμερα, οι επιστήμονες είναι σε θέση καταψύξουν ωάρια μιας γυναίκας στα 25 χρόνια της και να τεκνοποιήσει με αυτά στα 45 της! Τα επιτεύγματα αυτά όμως της επιστήμης μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο όσα ζευγάρια έχουν να πληρώσουν, αφού το κόστος για την εξωσωματική είναι πολύ μεγάλο και η λαχτάρα των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί έχει πλήρως εμπορευματοποιηθεί.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδας, ενόψει ημερίδας για την εξωσωματική γονιμοποίηση που θα γίνει το Σάββατο στην Αθήνα, επισημάνθηκε ότι στις μέρες μας 1 στα 6 ζευγάρια αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άντρες μειώνεται, κυρίως εξαιτίας της περιβαλλοντικής μόλυνσης, των βιομηχανικών αποβλήτων αλλά και του τρόπου ζωής.

Τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες η γονιμότητα μειώνεται και εξαιτίας της απόφασης των ζευγαριών να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή, όμως υπολογίζεται ότι γίνονται ετησίως 10.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης, το 90% σε διάφορα ιδιωτικά κέντρα, που λειτουργούν χωρίς να έχουν αδειοδοτηθεί και χωρίς κρατικό έλεγχο. Το κόστος κυμαίνεται από 2.500 - 3.500 ευρώ και βαρύνει τα ίδια τα ζευγάρια. Τα ασφαλιστικά Ταμεία καλύπτουν μέρος του κόστους για φάρμακα που χρειάζονται, αλλά τα περισσότερα με συμμετοχή 25% του ασφαλισμένου.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αντί να προχωρήσουν στη δημιουργία δημόσιων κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης, που θα λειτουργούν με 100% χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στον ιδιωτικό τομέα, ενώ προκρίνουν την κάλυψη των εξόδων για την εξωσωματική από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ελπιδοφόρα ήταν η ανακοίνωση ότι με τις νέες εξελίξεις είναι δυνατόν γυναίκες που θα υποστούν χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για κακοήθεια να κρατήσουν τα ωάριά τους ή τις ωοθήκες τους, ώστε να τεκνοποιήσουν στο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ