Τρίτη 6 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ωρα μεγάλης ευθύνης για τους εργαζόμενους

Στις 14 Μάη η εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Η παράταξη της «Εργοστασιακής Επιτροπής» καλεί σε ανατροπή των συσχετισμών για να ολοκληρωθεί το θετικό βήμα που έγινε με την καθαίρεση της πλειοψηφίας τον περασμένο Οκτώβρη

Ο εκπρόσωπος της «ΕργοστασιακήςΕπιτροπής» μιλάει στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις 16 Οκτώβρη 2007
Ο εκπρόσωπος της «ΕργοστασιακήςΕπιτροπής» μιλάει στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις 16 Οκτώβρη 2007
Πλησιάζει η ώρα που οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές, απροκάλυπτα εντεταλμένους της εργοδοσίας, από το σβέρκο τους. Στις 14 Μάη θα γίνει η εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Θα εκλέξει την Εφορευτική Επιτροπή για τη διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας που θα αναδείξει νέα διοίκηση στο Σωματείο «ΤΡΙΑΙΝΑ».

Πλησιάζει, λοιπόν, η ώρα που οι εργαζόμενοι του μεγαλύτερου Ναυπηγείου της χώρας θα κληθούν να ολοκληρώσουν το μεγάλο βήμα που έκαναν στη Γενική Συνέλευση στις 16 Οκτώβρη του 2007, όπου η πλειοψηφία τους ενέκρινε την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η αγωνιστική παράταξη της «Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ) και ψήφισε την καθαίρεση της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, που είχε ευθυγραμμιστεί με την εργοδοσία.

Με την απόφασή τους εκείνη, οι εργαζόμενοι αντιτάχθηκαν στην πώληση του Τμήματος Τροχαίου Υλικού και στην απόλυση των 200 συναδέλφων τους που εργάζονταν σε αυτό. Εδωσαν πλήγμα συνολικά στα διαλυτικά σχέδια της εργοδοσίας. Εστειλαν ηχηρό μήνυμα στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους, οι εργαζόμενοι καλούνται να αναδείξουν στο τιμόνι του σωματείου εργάτες αγωνιστές, πρωτοπόρους στην οργάνωση της πάλης. Να μετατρέψουν την «ΤΡΙΑΙΝΑ» σε ικανό οργανωτή των αγώνων για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Για να γλιτώσει το ναυπηγείο από τη διάλυση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και να επανέλθει στον κρατικό έλεγχο, στα πλαίσια μιας πολιτικής που μόνο στόχο θα έχει την εξυπηρέτηση των πραγματικών συμφερόντων των εργαζόμενων, συνολικά του λαού.

Στις υπηρεσίες της εργοδοσίας

Στο χέρι των εργαζομένων είναι να πετάξουν από το σβέρκο τους τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ» και να αναδείξουν στο τιμόνι της συνεπείς αγωνιστές
Στο χέρι των εργαζομένων είναι να πετάξουν από το σβέρκο τους τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ» και να αναδείξουν στο τιμόνι της συνεπείς αγωνιστές
Στόχος των έκπτωτων ήταν με την αυθαίρετη παραμονή τους στο σωματείο να συνεχίσουν να εμποδίζουν την αγωνιστική οργάνωση των εργαζομένων και να προσφέρουν μέχρι τέλους την υπηρεσία τους στην εργοδοσία. ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, πιστοί στο δόγμα της ανταγωνιστικότητας και της υπεράσπισης της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, ανέλαβαν να διευκολύνουν τη γερμανική πολυεθνική «Thyssen Kroup» να προετοιμάσει την παραπέρα διάλυση του ναυπηγείου.

Μετά τη μεταπώληση του Τμήματος Τροχαίου Υλικού, στις 10 του Μάρτη, η «Thyssen» μοίρασε στους εργαζόμενους του ναυπηγείου ανακοίνωση για ανακατατάξεις στον όμιλο. «Διαγράφει» σε ό,τι αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά το Τμήμα των Επισκευών και όχι μόνο. Κάνει αναφορά μόνο σε δύο τμήματα του ναυπηγείου, αυτά των υποβρυχίων και των πολεμικών σκαφών επιφανείας. Μάλιστα, τα τμήματα αυτά δε θα ανήκουν σε διευθύνσεις ενός ενιαίου ομίλου, αλλά θα είναι πλέον παραρτήματα «τριών ισχυρών εταιρειών» που θα εδρεύουν στο Αμβούργο, το Εμντεν και το Κίελο...

Η νέα υπηρεσία τους έρχεται να προστεθεί στον ατέλειωτο κατάλογο τέτοιων «κατορθωμάτων». Επί χρόνια εξαπατούν τους εργαζόμενους. Τους ανάγκασαν μέσα από εκβιασμούς και τρομοκρατικά ψευτοδιλήμματα - «ή ό,τι πουν εργοδοσία και κυβέρνηση ή το ναυπηγείο κλείνει» - να αποδεχτούν το ερμαφρόδιτο σχήμα του 49%-51% (μετοχές εργαζομένων και ΕΤΒΑ, αντίστοιχα) του 1995, την παράδοση του ναυπηγείου το 2001 στη γερμανική πολυεθνική HDW, απολύσεις, χτύπημα σε εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις και πάει λέγοντας.

Πέρσι το καλοκαίρι η έκπτωτη πλειοψηφία εκβίαζε και τρομοκρατούσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την πώληση σε άλλον ιδιώτη του Τροχαίου Τμήματος του ναυπηγείου. Να αποδεχτούν δηλαδή τον παραπέρα διαμελισμό του ναυπηγείου και το διωγμό των 200 συναδέλφων τους που δουλεύουν σε αυτό το τμήμα! Τότε αποκαλύφθηκε από την ΕΕΝΣ ότι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ στο ναυπηγείο είχαν φροντίσει από το 2002 να διευκολύνουν τα σχέδια τεμαχισμού του ναυπηγείου. Από τότε και εν κρυπτώ είχαν μετατρέψει το Τμήμα Τροχαίου Υλικού σε ξεχωριστή εταιρεία (ΕΤΥΕ ΑΕ)!

Το ίδιο έκαναν και με το λιμάνι του ναυπηγείου, που τώρα χρησιμοποιείται ως απεργοσπαστικός μηχανισμός ενάντια στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ για να αποτρέψουν την παράδοση του λιμανιού στις πολυεθνικές. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο έχουν κάνει και με το Τμήμα Επισκευών του ναυπηγείου και ότι η εταιρεία ονομάζεται «Επισκευές Ελλάς ΑΕ»!

Να φύγουν οι έκπτωτοι!

Η σημερινή συνδικαλιστική πλειοψηφία, τους μόνους που δεν εξυπηρετεί, τους μόνους που δεν αντιπροσωπεύει, είναι οι εργαζόμενοι. Κι αυτό φαίνεται ακόμα και από το γεγονός ότι, για 6 ολόκληρους μήνες η έκπτωτη πλειοψηφία παρέμενε με το «έτσι θέλω» γαντζωμένη στις καρέκλες της και απαιτήθηκαν έντονες πιέσεις από την πλευρά των εργαζομένων και σκληρές αντιπαραθέσεις των ταξικών δυνάμεων με το μέτωπο ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ για να αποφασιστεί τελικά η εκλογοαπολογιστική συνέλευση.

Η ΕΕΝΣ, παραμένοντας σταθερά και αταλάντευτα στη γραμμή της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, συνεχίζει να δίνει τη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς του ναυπηγείου για την ενημέρωση και την αγωνιστική οργάνωση των εργαζομένων. Αλλωστε, ήδη η αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων με την ΕΕΝΣ, που επισφράγισε η γενική συνέλευση της 16ης Οκτώβρη, έφερε το πρώτο θετικό αποτέλεσμα. Απέκρουσε την προσπάθεια της πλειοψηφίας της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ» να διαγραφούν οι 200 εργαζόμενοι του Τμήματος Τροχαίου Υλικού και από μέλη του σωματείου.

«Το πιο σημαντικό για την παράταξή μας - επισημαίνει η ΕΕΝΣ - είναι ότι οι συνάδελφοι των τρένων είναι μαζί μας και μαζί θα δώσουμε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας». Ταυτόχρονα, η παράταξη συνεχίζει να σημαίνει καμπανάκι κινδύνου. «Τα χειρότερα - σημειώνει - δεν έχουν έρθει ακόμα» και απευθύνει το κάλεσμα: «Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας. Με την ψήφο σας αλλάξτε ρότα στο σωματείο τώρα. Αναδείξτε την ΕΕΝΣ κυρίαρχη δύναμη, στο συνδικαλιστικό κίνημα στο ναυπηγείο, άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Αύριο για τους εργαζόμενους του ναυπηγείου και για το ίδιο το ναυπηγείο, αν δεν αντισταθούμε, δεν υπάρχει. Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια πριν να είναι αργά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ