Σάββατο 3 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Δ. Παπαδήμα: Δημήτρη Γιάκου «Ιστορία της Ελληνικής Παιδικής Λογοτεχνίας τον Ιθ΄και Κ΄ αιώνα» (Πρωτότυπο έργο, βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών. Η 11η συμπληρωμένη με πλούσια βιβλιογραφία έκδοση περιλαμβάνει τις στερνές απόψεις των συγγραφέων και 26 εικόνες, καλύπτει τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας τον 19ο και 20ό αιώνα, αλλά και το έργο νέων αξιόλογων συγγραφέων. Τονίζει τη λογοτεχνία του Ν. Καζαντζάκη για παιδιά και αναδείχνει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σύγχρονης συγγραφικής παραγωγής, με θέματα τους αγώνες για ελευθερία και ειρήνη, τα ναρκωτικά, την περιβαλλοντική ρύπανση και την ποιότητα ζωής).

-- «Πολύτροπον»: Πατρίτσια Καστέλλι «Η αισθητική της Αναγέννησης» (μετάφραση Καίτη Μαράκα). (Μελέτη για την αφετηρία και ανάπτυξη της νεωτερικής σκέψης που γέννησε την αισθητική της ιταλικής Αναγεννησιακής τέχνης που επέδρασε και σ' άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

-- Εμπορική Τράπεζα: Αφροδίτη Κούρια «Το Ναύπλιο των περιηγητών» (ελληνοαγγλική έκδοση της μακρόχρονης έρευνας της Α. Κούρια για τα κείμενα και την εικονογραφία για το Ναύπλιο και την ευρύτερη περιοχή του από ξένους περιηγητές από τον 16ο - 18ο αιώνα. Μετά από σύντομη ιστορική αναδρομή αναλύονται οι έντυπες εικόνες, οι υδατογραφίες, τα σχέδια και στη συνέχεια τα αίτια του μεγάλου ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων περιηγητών για το Ναύπλιο, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο πολεμικών και πολιτικών εξελίξεων το 19ο αιώνα).

-- «Οδός Πανός»: Γεράσιμος Βάκρος «Το λειψό φεγγάρι» (νέα ποιητική συλλογή του κινηματογραφιστή και δημιουργού της πολύπλευρα δραστήριας πολιτιστικής ομάδας «Ελευσις» στην Τρίπολη).

-- Γαβριηλίδης: Διονύσιος Σολωμός «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι (Β΄ Σχεδίασμα. Τα ιταλικά περικείμενα)» (εισαγωγή - μετάφραση Διομήδης Βλάχος. Επιλεγόμενα Γιάννης Δάλλας. Μετά την έκδοση από τον Λίνο Πολίτη των σολωμικών «Αυτόγραφων έργων», το 1964 έγινε γνωστό ποια χειρόγραφα περιέχουν τους ελληνικούς στίχους και τις ιταλικές σημειώσεις του ποιητή, που ο Πολυλάς - ο διασώστης του σολωμικού έργου - ονόμασε Β΄ Σχεδίασμα των «Ελεύθερων Πολιορκημένων». Αυτό το διάσπαρτο υλικό περιλαμβάνει η παρούσα έκδοση). Διονύσης Μουσμούτης «Ο Ξενόπουλος, ο Μαλάνος και η θεατρική Αλεξάνδρεια» (Μια ακόμη ενδιαφέρουσα μελέτη του Ζακύνθιου Δ. Μουσμούτη, για τα κοινά στοιχεία, τις παράλληλες πορείες και την αλληλογραφία μεταξύ του Ξενόπουλου - στην Αθήνα και του Μαλάνου - στην Αλεξάνδρεια). Τάκης Εμμανουήλ «Η έβδομη φωτογραφία» (μυθιστόρημα του γνωστού ηθοποιού, που διαδραματίζεται τον καιρό της γερμανικής κατοχής και της αγγλικής εισβολής). Πάνος Τσίρος «Φέρτε μου το κεφάλι της Μαρίας Κένσορα» (διηγήματα).

-- Καστανιώτης: Τζεμίλ Ζουράν «Τα παιδιά του Αραράτ» (μυθιστόρημα του Κούρδου αγωνιστή, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα). Ενρίκε Βίλα - Μάτας «Το Παρίσι δεν τελειώνει ποτέ» (μετάφραση Νανά Παπανικολάου. Μυθιστόρημα για τη λογοτεχνία και τους λογοτέχνες στο Παρίσι). Βαγγέλης Αθανασόπουλος «Το ποιητικό τοπίο του ελληνικού 19ου και 20ού αιώνα» (μελέτη για την ελληνική ποίηση).

-- Πατάκης: Φραντζέσκα Κολυβά «Ο κηδεμόνας» (μυθιστόρημα). Κάρμεν Λαφορέτ «Αβυσσος» (μετάφραση Χριστίνα Θεοδωροπούλου, πρόλογος Μάριο Βάργκας Γιόσα. Μυθιστόρημα, που το 1944 απέσπασε κριτικούς ύμνους και βραβείο).

-- «Ποίηση» (εξαμηνιαίο ποιητικό περιοδικό. Τεύχος 30, με πλούσια ύλη και πολλά κείμενα Ελλήνων και ξένων ποιητών και κριτικών).

-- «Αγκυρα»: Avos Ιράνι «Το τραγούδι της Καχούνσχα» (μετάφραση Ντίνα Σιδέρη, μυθιστόρημα). Κώστας Σκανδαλίδης «Ο πρίγκιπας της Ρόδου» (ιστορικό μυθιστόρημα), Χρήστος Παπαμιχάλης «Maybe» (μυθιστόρημα). Δημήτρης Καρύδας «Παγιδευμένοι στο δίκτυο» (μυθιστόρημα, για τη «νέα κουλτούρα» των υπολογιστών). Πόπη Μαγούλα - Γαϊτάνου «Οι εννέα Μούσες και οι καλές τέχνες» και «Δάμων και Φιντίας» (παιδικό βιβλίο, με εικόνες του Χρήστου Βαρλάμου).

-- Σαββάλας: Δήμητρα Τζανάκη «Δούλα και κυρά (όψεις εθνικισμού: ρόλοι και συμπεριφορές στην Ελλάδα των ρομαντικών χρόνων 1836 - 1897)» (ιστορικοκοινωνική μελέτη). Τσαρλς Τίλι «Κοινωνικά κινήματα (1768 - 2004)» (μετάφραση Θανάσης Τσακίρης, μελέτη). Σούζαν Ρούμπιν Σουλεϊμάν «το γυναικείο σώμα στο δυτικό πολιτισμό (σύγχρονες προσεγγίσεις)» (μετάφραση - εισαγωγή Εύη Βογιατζάκη, μελέτη).

-- «Αλκυών»: Πολ ΜακΚένα «Αλλάξτε τη ζωή σας σε 7 ημέρες» (μετάφραση Σαμάνθα Κωνσταντέα) και Μάικλ Νιλ «Μπορείτε να αποκτήσετε αυτό που θέλετε» (μετάφραση Γιώργος Μπαρουδής, οδηγοί επιτυχίας).

-- «Εν Βόλω» (τριμηνιαίο πολιτιστικό περιοδικό του Δήμου Βόλου, τεύχος 27, συνοδευμένο με το cd «Ακριβές στιγμές στη Σκάλα του Μιλάνου» των Κάρολου και Νίκου Μαλάνου. Πρόκειται για ηχογράφηση τραγουδιών τους το 1985 και 1999, στο Βόλο).

-- «Διαβάζων» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχος 481, 482).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ