Παρασκευή 2 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2008
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Τα λάβαρα του αγώνα «πλημμύρισαν» το λιμάνι

Απεργοί εργάτες από κάθε χώρο δουλειάς του Πειραιά, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τα εργοστάσια, το εμπόριο, τις οικοδομές, ναυτεργάτες, νέοι και νέες της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, φοιτητές, σπουδαστές, με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια και τα κόκκινα λάβαρα του αγώνα και της ελπίδας, «έζωσαν» το πρώτο λιμάνι.

Συγκρότησαν μία μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, δίνοντας το σύνθημα της κλιμάκωσης των ταξικών αγώνων. Ταυτόχρονα, έχοντας στην προμετωπίδα το πανό του ΠΑΜΕ που έγραφε: «Ταξική ενότητα, λαϊκή συμμαχία κατά της πλουτοκρατίας και του ιμπεριαλισμού».

Από πολύ νωρίς την πειραιώτικη περιφέρεια δονούσαν οι ρυθμοί της απεργίας. Στις 8.30 π.μ. η ΤΟ της ΚΝΕ Κοκκινιάς διοργάνωσε εκδήλωση και κατάθεση στεφανιών στη Μάνδρα του Μπλόκου τιμώντας τους νεκρούς εργάτες της Πρωτομαγιάς. Ακολούθησε προσυγκέντρωση στο Περιβολάκι της Νίκαιας και από εκεί οι Νικαιώτες ξεκίνησαν πορεία προς το λιμάνι, το οποίο είχε νεκρώσει από την 24ωρη απεργία των ναυτεργατών.

Στις 10 το πρωί απεργοί εργάτες ξεκίνησαν πορεία από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Οι δύο πορείες ενώθηκαν στη λεωφόρο Γούναρη. Στις 11 π.μ. όλος αυτός ο εργατόκοσμος έφτασε στην πλατεία Κοραή, όπου είχε καθοριστεί η κεντρική συγκέντρωση, για να ενωθεί με τους εκεί συγκεντρωμένους και να συγκροτηθεί μία μαζική απεργιακή διαδήλωση.


Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. Χαιρέτισαν ο Ακης Αντωνίου, από την Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, και ο Βασίλης Πετρόπουλος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια ογκώδης πορεία προς το μνημείο των 11 νεκρών εργατών από τη μεγάλη απεργία του 1923 στο Πασαλιμάνι, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών.

Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκαν η Ελπ. Παντελάκη και η Β. Νικολαΐδου, βουλευτές του ΚΚΕ, η Δ. Μανωλάκου, ευρωβουλευτής του Κόμματος, ο Ν. Σοφιανός, Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, ο Στ. Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, κ.ά.

Νωρίτερα, στο Πασαλιμάνι, είχε στηθεί μία ακόμα κοινή φιέστα των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ που χαρακτήρισαν συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, η οποία και πάλι εξελίχθηκε σε ...«θλιβερή υπόθεση». Οι λιγοστοί συμβιβασμένοι συνδικαλιστές με ...μπροστάρη τον νομάρχη Πειραιά (ΠΑΣΟΚ), Γιάννη Μίχα, έκαναν και ...πορεία στο κεντρικό κτίριο του ΟΛΠ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ