Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μαζικό το συλλαλητήριο στο λιμάνι, με ορμή από τον συγκλονιστικό αγώνα των λιμενεργατών

Απεργία σήμερα στη Ζώνη από το Συνδικάτο Μετάλλου, 48ωρη απεργία από τους ναυτεργάτες την επόμενη βδομάδα

Ο Ν. Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά
Ο Ν. Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά
Με μεγάλη πορεία στους δρόμους του Πειραιά ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης το συλλαλητήριο σωματείων και συνδικάτων, με το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» να δονεί την ατμόσφαιρα.

Προηγήθηκε συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι, από το βήμα της οποίας ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, ανακοίνωσε, καταχειροκροτούμενος, τη μεγάλη νίκη των εργατών της COSCO, καθώς μετά τον σκληρό αγώνα τους η εργοδοσία αναγκάστηκε να ικανοποιήσει αιτήματά τους (βλ. σελ. 17).

«Η σημερινή μας κινητοποίηση στον Πειραιά και σε δεκάδες πόλεις της χώρας, οι διαδικασίες για την επιτυχία τους, μας γεμίζουν αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Συνεχίζουμε πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά! Στηρίζουμε τους λιμενεργάτες της COSCO, τις απεργίες των ναυτεργατών, την απεργία του Επισιτισμού, την απεργία της ΛΑΡΚΟ, το συλλαλητήριο των πυρόπληκτων στην Αθήνα! Προετοιμάζουμε τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση!», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης, που πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης.

«Να δυναμώσει η κοινή δράση και ο αγώνας των συνδικάτων για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής», κάλεσε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. Και μιλώντας για το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, θύμισε πως παρότι «παραμένει ακόμα με τον νόμο 330/1976 κατ' επιλογή των εφοπλιστών και καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει τολμήσει να τον αλλάξει, οι ναυτεργάτες με τους αγώνες τους, με την έμπρακτη αλληλεγγύη στους καταπέλτες των πλοίων από τις ταξικές δυνάμεις, τους εργαζόμενους, τον έχουν κουρελιάσει στην πράξη, κι ας βγάζουν όλες τις απεργίες παράνομες.


Θα επαναλάβουμε αυτό που λέμε κάθε φορά όταν μας οδηγούν στα δικαστήρια, ότι το δίκιο της εργατικής τάξης δεν κρίνεται στις αίθουσες των δικαστηρίων, κρίνεται στους καταπέλτες, στις πύλες των εργοστασίων, στα εργοτάξια».

Συνέχισε λέγοντας ότι «το εφοπλιστικό κεφάλαιο συνεχίζει να αυξάνει τα κέρδη του, απολαμβάνει σωρεία προνομίων και επιδομάτων από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, κατέχει 4.901 πλοία ελέγχοντας το 19,42% της παγκόσμιας χωρητικότητας, το 58% στο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ το 2020 οι παραγγελίες ναυπήγησης αντιπροσωπεύουν το 11% της παγκόσμιας χωρητικότητας στα υπό παραγγελία πλοία.

Αντίθετα, για τους ναυτεργάτες οι συνθήκες εργασίας επιδεινώνονται, με τη μη ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ, τις περικοπές μισθών, τις μειωμένες οργανικές, την εντατικοποίηση της δουλειάς με τις αυξημένες απαιτήσεις των εφοπλιστών, τη διαρκή υπονόμευση της ζωής τους από ασθένειες και ατυχήματα, τα οποία δεν καταγράφονται».

Και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, προώθησε πρόσθετες αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις με αιχμή τον ν. 4714/2020, υλοποιώντας την απαίτηση των εφοπλιστών για την εφαρμογή των "διεθνών κρατούντων", δηλαδή κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ από τα διεθνή μισθολόγια ITF - ILO».


INTIME NEWS

Ο Θ. Ευαγγελάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη απεργιακή μάχη που ετοιμάζονται να δώσουν οι ναυτεργάτες με την 48ωρη απεργία από τις 10 Νοέμβρη, «με προοπτική κλιμάκωσης, διεκδικώντας την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, δουλειά με δικαιώματα.

Οι απεργιακοί αγώνες από τις 26 Νοέμβρη μέχρι και τις 16 Ιούνη με αιχμή το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη, με τη μαζική συμμετοχή, όπως και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην "e-food", των λιμενεργατών της COSCO, των οικοδόμων, των εκπαιδευτικών, αποτελούν πολύτιμα εφόδια για κάθε κλάδο στις ταξικές συγκρούσεις που έχουμε μπροστά μας, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

Χωρίς τους ναυτεργάτες προπέλα δεν γυρνά, χωρίς τους εργάτες γρανάζι δεν γυρνά, μας αξίζει μια ζωή χωρίς αφεντικά, να γίνουμε κυρίαρχοι του πλούτου που εμείς παράγουμε», τόνισε, καλώντας σε κλιμάκωση.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, αναφέρθηκε στον μεγάλο αγώνα που δίνουν οι εργατοτεχνίτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη για την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και στο πώς μέσα από την οργανωμένη πάλη κατάφεραν να κερδίζουν την υπογραφή της Σύμβασης με ικανοποιητικά μεροκάματα και πρόβλεψη για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Στάθηκε ακόμα στον αγώνα για εφαρμογή της Σύμβασης σε κάθε επιχείρηση και, στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή στη Ζώνη και στη συγκέντρωση στις 3 μ.μ. στο ΣΕΜΠΟ.

Η Δήμητρα Σταματέλου, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, αναφέρθηκε στις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στην υγεία του λαού, όπως αποδεικνύεται καθημερινά με την εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων. Θα βόλευε, τόνισε, την κυβέρνηση να μην ακούγονται οι φωνές των υγειονομικών κάτω από τις μάσκες, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Μαζί με τους εργαζόμενους οι υγειονομικοί καταγγέλλουν την τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την κατάργηση νοσοκομείων και την υποχρηματοδότηση.

Εκ μέρους της ΕΛΜΕ Πειραιά, ο πρόεδρός της Ηλίας Πατίδης στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι η 7ήμερη απεργία των εργατών της COSCO δίνει κουράγιο σε όλους τους εργαζόμενους, αλλά και στους εκπαιδευτικούς, να συνεχίσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και των δικαιωμάτων των παιδιών του λαού στη μόρφωση.

Η Χρυσάνθη Αγάθου, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Ενάντια στη Δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι, παράλληλα με τη μάχη που δίνουν για τα δικαιώματά τους, αγωνίζονται για να μη δημιουργηθεί ΜΕΑ στο Σχιστό, να μη συνεχιστεί η ραγδαία επιδείνωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, να μη γίνεται θυσία η υγεία του λαού στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ