Στα σκαριά και νέο κύμα ανατιμήσεων από τους βιομήχανους. Το Μάρτη οι βιομηχανικές τιμές αυξήθηκαν 9,9%, έναντι αύξησης 0,7% πέρσι, ενώ η λαϊκή κατανάλωση εμφάνισε το Φλεβάρη πτώση 4,3%
Πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) σε μια εξέλιξη που συνδέεται άρρηκτα με τις απανωτές ανατιμήσεις, γενικότερα με την εφαρμοζόμενη πολιτική που περνά και μέσα από τις κατάπτυστες συλλογικές συμβάσεις μεγαλοεργοδοσίας και εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Είναι ολοφάνερο ότι πλέον τα λαϊκά στρώματα εξαναγκάζονται να ξοδεύουν ολοένα και περισσότερα για να αγοράσουν ολοένα και λιγότερα εμπορεύματα. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι (βιομήχανοι, μεγάλα σούπερ μάρκετ κ.ά.). Σε αυτό το φόντο στο επόμενο διάστημα θα περάσουν στη λαϊκή κατανάλωση και νέες μεγάλες ανατιμήσεις. Την εξέλιξη αυτή προαναγγέλλουν τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για το «δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία» δηλαδή για το ύψος του πληθωρισμού όπως διαμορφώνεται στη φάση παραγωγής από τα εργοστάσια μεταποίησης και πριν από τη διακίνηση στο λιανεμπόριο.
Για το Μάρτη του 2008 ο τιμάριθμος στη βιομηχανία εκτινάχτηκε σε ποσοστό 9,9% (έναντι αύξησης 0,7% πέρσι). Οι μεγαλοβιομήχανοι συνεχίζουν να τιμολογούν τα παραγόμενα εμπορεύματα κατά τα καλά και συμφέροντά τους - ανάλογα με το εάν τα προορίζουν για εξαγωγή σε άλλα κράτη ή για την ντόπια κατανάλωση, στην οποία και φορτώνουν τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις.
Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ (στοιχεία Μάρτη 2008), ο «δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία» αυξήθηκε:
Είναι δηλαδή φανερό ότι η ντόπια λαϊκή κατανάλωση επιδοτεί και την «ανταγωνιστικότητα» των βιομηχάνων στις αγορές του εξωτερικού. Σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση «κατά κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων» τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις εμφανίζουν τα «ενεργειακά αγαθά» (19,1%) και τα «ενδιάμεσα αγαθά» (11,9%). Τα «αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά» ανατιμήθηκαν σε ποσοστό 4,7%, στο οποίο έχει πρωτοστατήσει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών (αύξηση 6,8%).
Αντίστροφη, με την έξαρση της ακρίβειας, είναι η πορεία της λαϊκής κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο όγκος (σταθερές - αποπληθωρισμένες τιμές) των εμπορευμάτων που πουλήθηκαν από τα καταστήματα της λιανικής μέσα στο Φλεβάρη του 2008 - συγκριτικά με το Φλεβάρη 2007 - παρουσίασε πτώση 4,3%.
Αποκαλυπτικά για τη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί το γεγονός ότι η καταγραφόμενη μείωση στον όγκο λιανικών πωλήσεων επιμερίζεται στις παρακάτω κατηγορίες: