Τετάρτη 23 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Πατρικές επιπλήξεις» προς την Τουρκία

Ψηφίστηκε η έκθεση προόδου σχετικά με τη γειτονική χώρα

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Ενα ακόμα ευχολόγιο, με χαρακτήρα «πατρικής επίπληξης», ήταν η έκθεση προόδου όσον αφορά στην Τουρκία, για το 2007, που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε με 53 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 4 αποχές, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, τη Δευτέρα το βράδυ. Η επίπληξη ήταν ήπια, όπως σημειώθηκε, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Τουρκία να συνεχίσει τις ενταξιακές μεταρρυθμίσεις της με μεγαλύτερη ένταση. Μεταρρυθμίσεις που αφορούν στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της ΕΕ και δε σχετίζονται ούτε με τα λαϊκά προβλήματα, ούτε με την 34χρονη κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το κείμενο, οι τουρκικές αρχές θα πρέπει, «σε πνεύμα καλής γειτονίας, να αναπτύξουν τον διάλογο με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ώστε να επιλύσουν όλα τα εκκρεμή διμερή ζητήματα» και «όλες τις εκκρεμείς διαφορές που έχει με τρόπο ειρηνικό και σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ».

Κατά τ' άλλα, οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν «τη δέσμευση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι το 2008 θα είναι το έτος των μεταρρυθμίσεων», καλώντας τον να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, «αξιοποιώντας την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης, προκειμένου να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη μετατροπή της Τουρκίας σε μια σύγχρονη και ευημερούσα δημοκρατία, βασιζόμενη σε ένα κοσμικό κράτος και σε μια πλουραλιστική κοινωνία».

Οπως ήταν φυσικό, η κοινοβουλευτική επιτροπή εξέφρασε την «ανησυχία» της αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η προσφυγή στην τουρκική Δικαιοσύνη με στόχο την απαγόρευση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει «να σεβαστεί τις αρχές του κράτους δικαίου, τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής της Βενετίας σε σχέση με την απαγόρευση πολιτικών κομμάτων». Ζήτησαν δε από την κυβέρνηση, κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, «να σεβαστεί τον πλουραλισμό και την πολυμορφία μιας λαϊκής και δημοκρατικής Τουρκίας, επιδεικνύοντας συμβιβαστικό πνεύμα σε σχέση με σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας».

Οσον αφορά στο Κυπριακό οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν γενικά στην ανάγκη επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος, ενώ χαιρέτισαν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, στις 21 του Μάρτη, καλώντας τις δύο πλευρές να «αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα, ώστε να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση του ζητήματος εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, βάσει των αρχών επί των οποίων ιδρύθηκε η ΕΕ». Γίνεται φανερό ότι αγγίζουν επιφανειακά το θέμα ενώ υποστηρίζουν ότι «η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας λύσης».

Στην έκθεση γίνεται «έκκληση» για την άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ