Από τη μέρα που το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ βρέθηκαν για πρώτη φορά στις παράγκες της Ν. Μανωλάδας, οι σύγχρονοι κολίγοι βρήκαν έναν σταθερό υπερασπιστή στη μάχη για αξιοπρεπή διαβίωση
Μετανάστες εργάτες γης στην απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής |
Η κατάσταση στις παράγκες των κολίγων άρχισε να αλλάζει. Ο δίαυλος επικοινωνίας που άνοιξε τότε με τους εργάτες γης, η δημοσιοποίηση του θέματος από το «Ρ», η παρέμβαση στελεχών του Κόμματος και του ΠΑΜΕ, η παρουσία στελεχών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή, έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα. Η σπίθα του αγώνα είχε ανάψει. Οι μεγαλοπαραγωγοί που χρωστούσαν δεδουλευμένα πλήρωσαν κάτω από το φόβο να ξεσπάσουν κινητοποιήσεις.
Αυτή η κατάκτηση έγινε γνωστή και είχε μεγάλο αντίκτυπο στους σύγχρονους είλωτες της περιοχής, που από εκείνη τη στιγμή και μετά απευθύνονταν στους πιο πρωτοπόρους συμπατριώτες τους για να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους του Κόμματος και του ΠΑΜΕ, για να τους κοινοποιήσουν τα προβλήματά τους.
Η ανάγκη της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η αντιπαράθεσή τους με τους μεγαλοκαλλιεργητές, άρχισε να «ζυμώνεται» ακόμη περισσότερο, όταν ο Ηλίας Αχμέντ, μιλώντας με τους συμπατριώτες του στη γλώσσα τους, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατών στην περιοχή, έκανε λόγο για την αξία της οργανωμένης πάλης. Οταν πια το χτένι όχι μόνο έφτασε στον κόμπο, αλλά τον έσπασε κιόλας, οι εργάτες γης βγήκαν αποφασιστικά, με περίσσιο θάρρος και διεκδίκησαν το δίκιο τους, ανοίγοντας το δρόμο και για τους υπόλοιπους μετανάστες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε κοινό μέτωπο με τους Ελληνες εργάτες.
Το γεγονός ότι περισσότεροι από 2.000 μετανάστες εργάτες γης από διαφορετικές χώρες (Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Ινδία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία κ.α.) - στη συντριπτική τους πλειοψηφία δε διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής - αψήφησαν τις ωμές απειλές των μεγαλοπαραγωγών για πογκρόμ συλλήψεων από την Αστυνομία και διεκδίκησαν μεγαλύτερο μεροκάματο και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, δείχνει πως στη συνείδησή τους είχε ωριμάσει η αναγκαιότητα να αντιδράσουν, να κινητοποιηθούν. Και σ' αυτή την εξέλιξη, η παρέμβαση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, σε συνδυασμό με την όξυνση των προβλημάτων, άναψε τη σπίθα που έγινε φωτιά.