Στα 3,7 εκατ. ευρώ τη μέρα τα «φέσια», σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ»
Σε περισσότερα από 280 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στο τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη 2008 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, οι οποίες, παρά τα συνεχή μέτρα ελέγχου και κατευνασμού φαινομένου από την πλευρά των τραπεζών συνεχίζουν να κατακλύζουν την αγορά.
Την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας πληρώνουν πρώτα και κύρια οι μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στους οποίους ο μηχανισμός της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς μετακυλίει όλα τα κρισιακά φαινόμενα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, μαζί με τη μάζα του δανεισμού των νοικοκυριών διογκώνονται και τα δάνεια που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο», τα οποία και - παρά τις λογιστικές (εικονικές) διαγραφές - υπολογίζονται σήμερα σε περισσότερα από 5 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι «μαύρες λίστες» της «Τειρεσίας ΑΕ» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα δανειοληπτών, γεγονός που έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά γύρω από τα σημερινά και μελλοντικά παραγόμενα εισοδήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που η «Τειρεσίας ΑΕ» (θυγατρική των τραπεζών) συλλέγει από τις εμπορικές τράπεζες, η κατάσταση «ασφυξίας» για το α΄ τρίμηνο του 2008 διαμορφώνεται ως εξής: