Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Υπόδειγμα δημοκρατίας»...

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.--

Νέες αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις του Κουρδικού Εργατικού κόμματος (ΡΚΚ) ανακοίνωσε χτες ο τουρκικός στρατός, υποστηρίζοντας ότι «ανεπιβεβαίωτος» αριθμός «κούρδων ανταρτών εξουδετερώθηκε» κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ.

Παράλληλα, το τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τελικά χτες 53 δημάρχους της χώρας, σε φυλάκιση 2,5 μηνών, γιατί ζήτησαν με επιστολή τους από τον πρωθυπουργό της Δανίας να επιτρέψει τη λειτουργία ενός κουρδικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου στη χώρα του, με την κατηγορία ότι οι 53 εξήραν τη δράση των κούρδων ανταρτών.

Στο μεταξύ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, έσπευσε να υπεραμυνθεί της τουρκικής δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς την ως «υπόδειγμα στο μουσουλμανικό κόσμο» και του ζωτικού ρόλου που διαδραματίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, στο αμερικανοτουρκικό συνέδριο, που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον. Μιλώντας για τις σχέσεις των δύο χωρών, υποστήριξε ότι μετά «την υπογραφή του κειμένου "στρατηγικού οράματος" ΗΠΑ και Τουρκίας, βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη και εκτείνονται πέραν της συνεργασίας των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ, στους τομείς της οικονομίας και της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δυο λαών», δεδομένης και της στρατηγικής της θέσης ως ενεργειακός κόμβος παγκόσμιας σημασίας. Χαρακτήρισε το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση, τασσόμενη υπέρ της ακεραιότητας του Ιράκ.

Αναφερόμενη στον αγωγό φυσικού αερίου TGI και στον Nabucco, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι «οι αγωγοί αυτοί, οι οποίοι θα μεταφέρουν αζερικό φυσικό αέριο, συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών και στην αποτροπή δημιουργίας μονοπωλίων στον τομέα της ενέργειας».

Τέλος, η Κ. Ράις χαιρέτησε την καθοριστική συμβολή της Αγκυρας στο Αφγανιστάν και τη στήριξή της στην εγκάθετη κυβέρνηση Καρζάι και την κίνησή της να αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία του Κοσσόβου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ