Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ
Επικίνδυνο ιμπεριαλιστικό σχέδιο

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα στο Συμβούλιο της ΕΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση των Τσέχων νέων κομμουνιστών ενάντια στην «ασπίδα»
Από παλιότερη κινητοποίηση των Τσέχων νέων κομμουνιστών ενάντια στην «ασπίδα»
Ερώτηση προς το Συμβούλιο της ΕΕ κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, σχετικά με την απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, για την εγκατάσταση συστήματος «αντιπυραυλικής άμυνας» των ΗΠΑ σε εδάφη της Πολωνίας και της Τσεχίας, καταγγέλλοντας αυτήν την απόφαση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της νέας κούρσας εξοπλισμών που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή, για το γεωστρατηγικό έλεγχο και τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Τούσσας στην Ερώτησή του, «η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 04.04.2008, αποφάσισε την εγκατάσταση του συστήματος "αντιπυραυλικής ασπίδας" των ΗΠΑ, στο έδαφος της Πολωνίας και της Τσεχίας και την επέκτασή του με τη συμμετοχή και άλλων κρατών - μελών της ΕΕ. Η τυχοδιωκτική αυτή ενέργεια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ανοίγει νέα κούρσα εξοπλισμών, οξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις στην περιοχή και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τα επιθετικά αυτά σχέδια έχουν συναντήσει τη μαζική αντίδραση του πολωνικού και τσέχικου λαού και την αποφασιστική καταδίκη του ευρωπαϊκού και διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού και φιλειρηνικού κινήματος».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ερωτά το Συμβούλιο, αν καταδικάζει «την απόφαση των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, για την υλοποίηση του άκρως επικίνδυνου αυτού σχεδίου, παρά την αντίδραση και τις κινητοποιήσεις του πολωνικού, του τσέχικου και γενικά των ευρωπαϊκών λαών στο σύνολό τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ