Κυριακή 13 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η άρση φτηνών παθών

1. Ο σενιόρ Ιακώβου πρέπει για πρώτη φορά στη ζωή του να διαλέξει: ή θα μείνει μονόφθαλμος ή θα χάσει το όνομά του.

2. Η κολακεία, η υπεροψία και η απληστία είναι οι τρεις Χάριτες που πρέπει να συνοδεύουν κάθε Ολυμπιονίκη αν θέλει ν' ανέβει στο βάθρο. Από εκεί το βάραθρο δε θα είναι μακριά.

3. Πειραματόζωο με τη θέλησή του είναι ο Ολυμπιονίκης. Επάνω του αποτυπώνεται όλη η δύναμη και η δόξα της περιπέτειας του γρήγορου πλουτισμού. Ισόβιος βλαξ, αφού καταδικάζει το σώμα του σε μεταλλάξεις. Λόγω έλλειψης φαντασίας, δεν υποπτεύεται αυτό που έρχεται.

4. Ο όρκος του Ιπποκράτη έχει περάσει στα χέρια χριστιανών γιατρών που αισθάνονται ηθική υποχρέωση να παραστέκονται σαν τα κοράκια στον αργό θάνατο των Ολυμπιονικών.

5. Η αθλιότητα των ολυμπιακών κύκλων δεν έχει τέλος, εξαιτίας της διπροσωπίας των υπευθύνων. Εφτασε η ώρα, φαίνεται, όπως για κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της, να χτίσουμε κι εμείς ένα εργοστάσιο παραγωγής αναβολικών. Πίσω από την ιεροτελεστία της φλόγας, συγκεντρώνονται κυρίως παιδιά μικροαστικών οικογενειών που μεγαλώνουν αγκαλιά με σινερομάντζα και παιδιά φτωχών μεταναστών που επιθυμούν να πάρουν την εκδίκησή τους από την Ελλάδα που όχι μόνο αρνείται την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, αλλά συστηματικά κάνει πως τους αγνοεί, αν δεν τους κυνηγά.

6. Λάθος φάρμακο. Ενα ολόκληρο επιτελείο που αποτελείται από λαμπρά παράσιτα δεν μπόρεσε να βρει καλύτερο ψέμα;! Φταίει η Κίνα, ο Μάο Τσε Τουνγκ, «που κατεβαίνει το κίτρινο ποτάμι» και η πολιτιστική επανάσταση. «Πήραμε τη ζωή μας λάθος φάρμακο και αλλάξαμε συνταγή!» Ημαρτον!

7. Ο τρόπος που επιχειρούν τη συγκάλυψη θυμίζει αυτόν με τον οποίο οι γάτες σκεπάζουν τις ακαθαρσίες τους.

8. Οι Ολυμπιονίκες είναι οι θεαματικές βεντέτες διαφημιστές των πολυεθνικών. Πρόκειται για ημιμαθείς καταφερτζήδες της πραγματικότητας, νάρκισσους παραμυθιασμένους με το ρόλο τους. Πρόκειται για στυλοβάτες του συστήματος μέσα στο οποίο ζουν και αναπνέουν, ενδιαφερόμενοι μόνο για την ανέλιξή τους. Είναι η πρωτοπορία της κυρίαρχης ιδεολογίας και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

9. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι νεκροί. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι παρά μια ακόμα εκδοχή της νεκροφιλίας του θεάματος. Η συμμετοχή κάθε αθλητή σ' αυτό το πένθιμο όργιο των χρημάτων παίρνει συχνά τη μορφή τιμωρίας και τον διαλύει εκ των έσω.

10. Η καταστροφή όλων των δομών που διέπουν τους ολυμπιακούς αγώνες είναι η πρώτη σκέψη που θα έπρεπε να κάνουν οι θαυμαστές τους. Η ιδέα του Ολυμπισμού πρέπει να επανέλθει με τη μορφή που γεννήθηκε, αυτήν του παιχνιδιού. Παιχνίδι που μοιράζονται όλοι, παιδιά και ενήλικες. Παιχνίδι όπως ακριβώς λειτουργούσε παλαιότερα στις λαϊκές γειτονιές, όταν αυτοσχεδιάζαμε για τη χαρά του παιχνιδιού και τίποτα άλλο.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ