Τρίτη 8 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2008
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ
Για το νόμο - πλαίσιο

Σε τροχιά εφαρμογής μπαίνει ο νόμος - πλαίσιο στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η κυβέρνηση «ολοκλήρωσε» το δικό της έργο, καταρτίζοντας και τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό και το σχέδιο Τετραετών Αναπτυξιακών Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων. Τώρα πια το «μπαλάκι» βρίσκεται στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που «οφείλουν» να προσαρμοστούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Προσαρμογή που μάλιστα επιβάλλεται με εκβιαστικούς όρους: Τα Πανεπιστήμια οφείλουν να καταρτίσουν εσωτερικό κανονισμό, τετραετές πρόγραμμα, να προχωρήσουν σε «αξιολόγηση», σε εφαρμογή πιστωτικών μονάδων, διαφορετικά δε θα λάβουν χρηματοδότηση.

Το κυριότερο στοιχείο του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου είναι η νομιμοποίηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, η καθιέρωση της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή, λειτουργία με τους νόμους της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας, αναζήτηση πόρων από τις επιχειρήσεις και από δίδακτρα, απευθείας συναλλαγή πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, παραγγελία έρευνας από τις επιχειρήσεις, παρέμβαση των επιχειρηματιών στα προγράμματα σπουδών, στη διδασκαλία, στην έρευνα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ένταση του αυταρχισμού, η περικοπή της φοιτητικής μέριμνας, το «ξεκαθάρισμα» της βιτρίνας των ιδρυμάτων με τη διαγραφή των «αιωνίων φοιτητών» κλπ.

Η ΔΑΠ ήταν και είναι ξεκάθαρη. Οχι μόνο συμφωνεί με τις πλευρές του νόμου - πλαισίου, αλλά διαφημίζει ότι πολλές ρυθμίσεις που φέρνει ο νόμος αποτελούν πάγιες προτάσεις της ΔΑΠ! Επιπλέον, η ΔΑΠ απροκάλυπτα διατυμπανίζει ότι τα ποσοστά της στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, θα αποτελέσουν «λευκή επιταγή» προς την κυβέρνηση για να συνεχίσει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

Η δε ΠΑΣΠ δεν μπορεί να διαγράψει το γεγονός ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ την περίοδο των φοιτητικών κινητοποιήσεων να τασσόταν ενάντια στο νόμο της ΝΔ, ωστόσο οι θέσεις του υπηρετούσαν την ίδια πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε ένα νόμο - πλαίσιο με όλα κι όλα τέσσερα άρθρα προκειμένου κάθε ίδρυμα ανάλογα με τη... στοχοπροσήλωσή του στους κανόνες της αγοράς να μπορεί να ορίζει ένα ασφυκτικότερο ή πιο χαλαρό πλαίσιο λειτουργίας... Αλλωστε, η ΠΑΣΠ όχι μόνο δε διαφωνεί με την παρουσία επιχειρήσεων στις σχολές, αλλά και η ίδια έχει προσκαλέσει επιχειρήσεις σε διαφόρων ειδών «εκδηλώσεις» για να διαφημίσουν την πραμάτεια τους.

Το ΔΙΚΤΥΟ/ΑΡΕΝ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), που μπορεί να αυτοεμφανιζόταν ως κύριος εκφραστής των φοιτητικών αγώνων, δεν ξεχνάει να αναφέρει ως κύριο το άρθρο 16 και για το νόμο - πλαίσιο διεκδικεί μεν στα λόγια την απόσυρσή του, προφανώς για να αντικατασταθεί από τις τροπολογίες που ο ΣΥΡΙΖΑ ονόμασε «αντινομοσχέδιο». Συνειδητά, βέβαια, αποκρύπτει ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν στο ακέραιο το πνεύμα του νόμου της ΝΔ για επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων σε ένα αυταρχικό πλαίσιο... Επίσης, είναι δυνάμεις του ΣΥΝ στους πανεπιστημιακούς που μπαίνουν μπροστά στη συγκρότηση ομάδων στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής (βλέπε «1.000»), τάσσονται δηλαδή υπέρ του νόμου - πλαισίου και της αναθεώρησης του άρθρου 16.

Οσο για τα ΕΑΑΚ, μπορεί να μιλούν ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, ωστόσο επιλέγουν να βάζουν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης τα σημεία εκείνα του νόμου τα οποία ...έπονται της ουσίας: Εντατικοποίηση σπουδών, αυταρχικό πλαίσιο, διαγραφές «αιωνίων», συγγράμματα... Την ίδια στιγμή, κάνουν πως δε βλέπουν ότι η επιχειρηματική λειτουργία ήδη ξεδιπλώνεται στα πανεπιστήμια, μέσω γραφείων διασύνδεσης και διαμεσολάβησης, με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων από πολυεθνικές κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ