Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΛΙΑ ΕΡΕΝΜΠΟΥΡΓΚ
Δημιουργός - «θησαυρός» της επανάστασης

Αφιερωμένη στον επαναστάτη συγγραφέα - δημοσιογράφο Ιλία Ερενμπουργκ, είναι η αυριανή εκδήλωση (7μ.μ.), στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του τετράπτυχου αφιερώματος στη σοβιετική Τέχνη που διοργανώνουν το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης και τα 90χρονα του ΚΚΕ.

Ο Ερενμπουργκ υπήρξε αγνός μαχητής των σοσιαλιστικών ιδανικών. Τα έργα του αποτελούν «θησαυρό» της Ιστορίας του 20ού αιώνα. Πρωτοεμφανίζεται στα Γράμματα το 1916 ως ποιητής. Γράφει μέχρι το θάνατό του, απεικονίζοντας στο έργο του την εξέλιξη της ιστορικής πραγματικότητας. Η φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, ο αποφασιστικός ρόλος των απλών ανθρώπων στις μεγάλες καμπές της Ιστορίας, τα βιώματά του από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και η κριτική του στην αστική ηθική μετατρέπονται σε υψηλής αισθητικής τέχνη.

Επιλογή κειμένων - έρευνα Αννεκε Ιωαννάτου. Διασκευή - σκηνική επιμέλεια Κωστή Μαλκότση. Βίντεο Κώστα Σταματόπουλου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Αναστασίου, Κάτια Γέρου (βίντεο), Γεωργία Θεοδωρακοπούλου, Μαρία Καψή, Αντρέας Κουτσουρέλης, Χάρης Εμμανουήλ, Σπύρος Σαραφιανός, Γιώργος Σώχος (βίντεο), Ελένη Φιλιούση. Χορεύει ο Ερμής Μαλκότσης. Ακούγεται το τραγούδι του Τσιτσάνη «Της Γερακίνας γιος», σε διασκευή - εκτέλεση του «Τριφώνου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ