Σάββατο 29 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συζήτησαν πώς θα διαχειριστούν την εξαθλίωση!

Με ομιλίες των Κ. Καραμανλή, Γ. Αλογοσκούφη και Πρ. Παυλόπουλου ολοκληρώθηκε χτες το «6ο Φόρουμ Πόλεων κατά της Φτώχειας»

Δύο μέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης ΓΣΕΕ - ΣΕΒ, που δίνει αυξήσεις 1 ευρώ τη μέρα, πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη διαπίστωναν την ...ύπαρξη φτώχειας!

Motion Team

Δύο μέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης ΓΣΕΕ - ΣΕΒ, που δίνει αυξήσεις 1 ευρώ τη μέρα, πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη διαπίστωναν την ...ύπαρξη φτώχειας!
Στη λογική της διαχείρισης της φτώχειας, με την υποκρισία και την πρόκληση να ξεχειλίζουν, ολοκληρώθηκε χτες το τριήμερο «6ο Φόρουμ της Παγκόσμιας Συμμαχίας Πόλεων κατά της Φτώχειας», με τις ομιλίες του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, και των υπουργών Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, και Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός και τα δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εμφανίστηκαν ως ...πολέμιοι της φτώχειας, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αντιλαϊκή της πολιτική, οδηγεί όλο και περισσότερα λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε, λίγο - πολύ, να απομονώσει τη φτώχεια από το σύνολο των υπόλοιπων λαϊκών προβλημάτων και τη ρίζα τους. Απέφυγε να αναφερθεί στα πραγματικά αίτια της κατάστασης αυτής, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο με ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Στη λογική όπου ο ίδιος και συνολικά οι παρατάξεις του ευρωμονόδρομου κινούνται, ως αντίδοτο πρότεινε «συλλογικές δράσεις». «Οι πολίτες - είπε χαρακτηριστικά - οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι κυβερνήσεις των κρατών, οι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να δρουν πιο αποτελεσματικά, όταν δρουν συλλογικά».

Και πρόσθεσε: «Σε εθνικό επίπεδο (...) να ενεργήσουμε ώστε το χάσμα μεταξύ των πολιτών να περιορίζεται. Να κάνουμε πράξη την ευημερία, την οικονομική ασφάλεια, την πρόσβαση όλων των πολιτών σε αγαθά και υπηρεσίες». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να εξωραΐσει την κατάσταση υποστηρίζοντας ότι «η ΕΕ όρισε το στόχο αυτό ως βασικό άξονα στη Στρατηγική της Λισαβόνας». Στρατηγική η οποία προβλέπει πλείστα αντεργατικά μέτρα και η υλοποίησή της είναι αυτή που έχει εκτινάξει τη φτώχεια και την εξαθλίωση των λαών της Ευρώπης στα σημερινά επίπεδα.

Από την πλευρά του ο Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στους γνωστούς «κουμπαράδες», με τους οποίους η κυβέρνηση λέει ότι θα αντιμετωπίσει τη φτώχεια. Πρόκειται για το «Ταμείο κατά της φτώχειας», το οποίο για το 2008 θα ...χρηματοδοτηθεί με 500 εκατ. ευρώ και στην πλήρη ανάπτυξή του, το 2010, θα έχει προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ. Η δε χρηματοδότηση των φτωχών θα γίνει με βάση προγράμματα που θα καταρτίσουν τα υπουργεία Απασχόλησης και Υγείας, με στόχο τη μείωση της φτώχειας από το 20% σήμερα στο 15% τα επόμενα 5 χρόνια, στα πλαίσια της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Ομως, η κυβέρνηση της ΝΔ αυτό που επιδιώκει δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία στατιστική εξάλειψη της φτώχειας, ώστε στους σχετικούς δείκτες της ΕΕ να εμφανίζει πρόοδο στον τομέα της «κοινωνικής συνοχής».

Ο Πρ. Παυλόπουλος προκλητικά δήλωσε πως «ο αγώνας κατά της φτώχειας είναι πρωτίστως αγώνας των ανθρώπων και όχι των κυβερνήσεων», επιχειρώντας να αφήσει στο απυρόβλητο τις κυβερνητικές ευθύνες και να καταστήσει υπεύθυνους τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι πρέπει να επιδεικνύουν το αντίστοιχο αίσθημα αλληλεγγύης.

«Οι αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας δεν μπορούν να προωθηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς την ουσιαστική ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε ο Πρ. Παυλόπουλος. Ετσι, ζήτησε η Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει ενεργότερο ρόλο στη διαχείριση της φτώχειας. Τούτο έχει ιδιαίτερη αξία αν αναλογιστούμε ότι το μεγάλο κεφάλαιο συνδέεται όλο και περισσότερο με την Αυτοδιοίκηση. Τέτοια παραδείγματα ήδη υπάρχουν στη χώρα μας, όπως, για παράδειγμα, το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Δήμου Αθήνας με χορηγό την πολυεθνική «Καρφούρ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση κομπάζει με τα λεφτά των εργαζομένων(2009-07-10 00:00:00.0)
Οργανα με «σφραγίδα» Καραμανλή(2007-07-12 00:00:00.0)
Αναμονή για «σωτήρια» παρέμβαση Καραμανλή(2007-04-11 00:00:00.0)
Εμείς συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις(2006-07-06 00:00:00.0)
Θέλει τους ΟΤΑ μηχανισμό του κράτους(2002-05-21 00:00:00.0)
Ανούσια δικομματική αντιπαράθεση(2002-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ