Σάββατο 29 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πολιτική αντισεισμικής θωράκισης

Το κύριο στοιχείο, που προέκυψε από την ημερίδα που πραγματοποίησε πρόσφατα η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ για την αντισεισμική προστασία της χώρας, ήταν ότι η λύση ενός τέτοιου θέματος αποτελεί πρώτα και κύρια πολιτική επιλογή. Επιλογή, που γνώμονα και συμφέρον πρέπει να έχει την προστασία των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Από αυτή την «κόκκινη κλωστή», που δένει το σύνολο των παραμέτρων ενός σύνθετου και πολύπλευρου ζητήματος, ξετυλίγεται το «κουβάρι» της πρότασης του ΚΚΕ.

Είναι γεγονός πως η σεισμική δράση εγκυμονεί κινδύνους. Αλλά, ακόμη μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι που προέρχονται από την παντελή έλλειψη αντισεισμικής προστασίας. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όλα τα τελευταία χρόνια ελάχιστα έχουν κάνει σε αυτό τον τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι αντί να επιβάλουν τη θωράκιση των 38.165 κτιρίων που έπαθαν ζημιές από το σεισμό της Αθήνας, αντιθέτως προώθησαν τέτοιες τεχνικές οδηγίες ώστε τα κτίρια αυτά να επανέλθουν στην προ του σεισμού κατάσταση - δηλαδή όταν και έπαθαν τις ζημιές!

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν αντιμετωπίζουν το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης, σαν ένα μεγάλο έργο που αγγίζει την ίδια τη δομή και τις υποδομές της πόλης, αλλά αντιθέτως το έχουν θέσει στα... αζήτητα. Και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν είναι άμοιρος ευθυνών, αφού, όχι μόνο δεν αμφισβητεί συνολικά το πλαίσιο της εμπορευματοποίησης, αλλά επιπλέον, στηρίζει τη λεγόμενη αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, υποσκάπτοντας την κεντρική κρατική ευθύνη που απαιτείται για ένα τέτοιο θέμα.

Για το ΚΚΕ, αντιθέτως, το ζήτημα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων των σεισμών, δεν είναι απλά ένα τεχνοκρατικό, επιστημονικό θέμα. Είναι πρώτα και κύρια πολιτικό ζήτημα και απαιτεί την απαραίτητη πολιτική βούληση για την ελαχιστοποίηση των όποιων συνεπειών του. Τα θέματα τόσο της περιβαλλοντικής πολιτικής όσο και της αντιμετώπισης προβλημάτων από φυσικές καταστροφές, συνδέονται άμεσα με την πολιτική των αναδιαρθρώσεων, τη στρατηγική της ΕΕ και ειδικότερα με τις αλλαγές - αρνητικές για τα λαϊκά συμφέροντα - στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Συνδέονται με τον προωθούμενο «Καποδίστρια 2» και τη νέα επέλαση των ιδιωτών μέσω των ΣΔΙΤ. Στην πράξη, λοιπόν, δεν «απουσιάζει» η πολιτική βούληση, από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως συνειδητή επιλογή, για παράδειγμα, να δίνει γη σε επιχειρηματίες για να αναπτύσσουν τουριστικές εγκαταστάσεις με γήπεδα γκολφ, αλλά να μην υπάρχει κανένα πρόγραμμα λαϊκής κατοικίας.

Το ΚΚΕ, με την ημερίδα, έκανε ένα νέο βήμα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Δήλωσε αποφασισμένο να δράσει κάνοντας προληπτικό αγώνα και όχι να παρεμβαίνει μόνο όταν χτυπά ο Εγκέλαδος. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Χρειάζεται συντονισμένος αγώνας ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Αλλωστε, η επίλυση ενός τέτοιου θέματος που κοστίζει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, είναι άκρως επείγουσα. Το φαινόμενο του σεισμού δε θα πάψει ποτέ να υπάρχει.

Ομως, ο αγώνας για να παρθούν άμεσα μέτρα, πρέπει να συνοδεύεται από τον αγώνα για ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία. Γιατί αν και ο σεισμός θα υπάρχει πάντα - και στον καπιταλισμό και στο σοσιαλισμό - μόνο όταν δεν υπάρχει ο παράγοντας κέρδος και εκμετάλλευση μπορεί να υπάρξει με κεντρικό σχεδιασμό μια ουσιαστική, αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη λήψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ