Κυριακή 16 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Φέρενς Γκιουρσάνι

Σημαντικές είναι οι διεργασίες που γίνονται αυτό τον καιρό στην ουγγρική κοινωνία. Η απόρριψη - μέσω δεσμευτικού δημοψηφίσματος - από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων, 80% - των προωθούμενων αντιδραστικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του Φέρενς Γκιουρσάνι, είναι σημαντικό ζήτημα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούσαν μεταξύ άλλων αμοιβές για γιατρούς και νοσήλια σε νοσοκομεία καθώς και δίδακτρα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα κολέγια από το Σεπτέμβρη του 2008.

Επίσης, η αθώωση από δικαστήριο της χώρας όλων των μελών του Προεδρείου του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος από την κατηγορία για «λίβελο κατά του δημοσίου», αφού προηγουμένως είχαν καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή, επειδή αρνήθηκαν να ανακαλέσουν, όπως τους ζητήθηκε, τη δημόσια διαμαρτυρία τους σχετικά με την αυθαίρετη δικαστική απόφαση του 2005 που ακύρωνε αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου και αφορούσαν την άρνηση του Κόμματος να υποταχθεί στις επιλογές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Η αθώωση των κομμουνιστών μπορεί να χαρακτηριστεί πλήγμα στην προωθούμενη αντικομμουνιστική εκστρατεία, που συνεχίζεται και στην Ουγγαρία. Οσο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει τη συνολική δυσαρέσκεια του ουγγρικού λαού ενάντια στις επιλογές της πολιτικής της άρχουσας τάξης, αλλά και τις συνέπειες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.


Κ.Χ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ