Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πενθεί το «Μπολσόι»

Αύριο η Ρωσία αποχαιρετά στο θέατρο «Μπολσόι» μία από τις μεγαλύτερες μπαλαρίνες του 20ού αιώνα παγκοσμίως, την 67χρονη Λαϊκή Καλλιτέχνιδα της ΕΣΣΔ, Νατάλια Μπεσμέρτνοβα, η οποία πέθανε στις 19/2, σε κλινική της Μόσχας, χάνοντας τη μάχη από μακροχρόνια ογκολογική ασθένεια.

Η Ν. Μπεσμέρτνοβα (σ.σ. «Αθάνατη» σημαίνει το επίθετό της) γεννήθηκε στις 19/7/1941 στη Μόσχα. Από μικρή φάνηκε το χορευτικό ταλέντο της, γι' αυτό οι γονείς της το 1952 την έστειλαν να σπουδάσει στη Σχολή Χορού Μόσχας, την οποία τέλειωσε το 1961. Αμέσως έγινε δεκτή στο «Μπολσόι», όπου παρέμεινε μέχρι το 1995, οπότε εγκατέλειψε τη σκηνή, αλλά όχι και το θέατρο, στο οποίο μεγαλούργησε. Το ντεμπούτο της έγινε με το έβδομο βαλς και τη μαζούρκα στη «Σοπενιάνα» του Φόκιν.

Πρωταγωνίστησε σε πλειάδα χορευτικών παραστάσεων του «Μπολσόι» και σε όλες τις χορογραφίες του συζύγου της, επίσης μεγάλου χορευτή, Γιούρι Γκριγκόροβιτς. Ηταν πρώτη μπαλαρίνα στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Προκόφιεφ και χόρεψε το ρόλο της Αναστασίας στο μπαλέτο «Ιβάν ο Τρομερός» του Προκόφιεφ, που ανεβάστηκαν υπό τη διεύθυνση του Γκριγκόροβιτς στην Οπερα του Παρισιού (1976 και 1978). «Λίμνη των Κύκνων», «Ζιζέλ», «Δον Κιχώτης», είναι μερικές από τις εμφανίσεις της που σφράγισαν το παγκόσμιο μπαλέτο. Από το 1995 εργαζόταν στο «Μπολσόι» μεταδίδοντας την πείρα της στις νέες γενιές χορευτριών και βρισκόταν πίσω από τις εγχώριες και διεθνείς εμφανίσεις του διάσημου θεάτρου. Το 1995 ανέλαβε και τη διεύθυνση του τμήματος μπαλέτου του Διεθνούς Κέντρου Παραστατικών Τεχνών στο Λονδίνο. «Παιδί» της σοσιαλιστικής πολιτιστικής υποδομής, η Μπεσμέρτνοβα τιμήθηκε το 1976 με τον τίτλο της Λαϊκής Καλλιτέχνιδας της ΕΣΣΔ, με το Βραβείο «Λένιν» (1986) και το Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ (1977). Πολλές είναι και οι διακρίσεις της στο εξωτερικό, μεταξύ αυτών και του βραβείου «Αννα Πάβλοβα» της παρισινής Ακαδημίας Χορού (1970).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ