Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέατρο εντός ... κι εκτός

Στο θέατρο «Αθηναΐς - Ζωή Λάσκαρη», από 23/2 θα παρουσιαστεί το έργο του Ρον Χαρτ «Αλμα Μάλερ», που αφορά στη ζωή της Αλμα Σίντλερ, συζύγου του συνθέτη Γκούσταβ Μάλερ. Η Αλμα ενέπνευσε κι άλλους δημιουργούς. Η παράσταση μας ταξιδεύει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στη Βιέννη, όπου οι ζωγράφοι Κλιμτ και Κοκόσκα, ο αρχιτέκτονας Γκρόπιους και ο συγγραφέας Φραντς Βέρφελ, υποκύπτουν στη γοητεία της Αλμα. Η καλή συνθέτρια και ζωγράφος γίνεται η μούσα τους και αφιερώνεται στη δική τους καριέρα. Μέχρι το τέλος της, όμως, θα τη συνοδεύει το όνομα του Μάλερ. Η Ζωή Λάσκαρη θα υποδυθεί τη Μάλερ (από 16 έως 84 χρονών). Στις θεατρικές και κινηματογραφικές εικόνες κυριαρχεί η μουσική της Αλμα και φυσικά των Μάλερ, Σένμπεργκ, Τσεμλίνσκι και Βάγκνερ. Σκηνοθεσία - μετάφραση - διασκευή Αθανασία Καραγιαννοπούλου, δραματουργική επεξεργασία Ζωή Λάσκαρη, εικαστική επεξεργασία Νατάσα Παπαστεργίου. Παίζουν επίσης: Τάκης Χρυσικάκος, Στέλιος Ψαρουδάκης.

  • Στη Μονή Λαζαριστών, το ΚΘΒΕ παρουσιάζει το έργο του Μιχάλη Κόκκορη «Γιατί η Μαντόνα κι όχι εγώ», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. Πρόκειται για το τρίτο νεοελληνικό έργο του κύκλου παραστάσεων 1Χ4. Τα πρόσωπα του έργου είναι εγκλωβισμένα στις αντιλήψεις περί επιτυχίας που έχουν διαποτίσει τη σύγχρονη κοινωνία. Βλέπουν τον εαυτό τους με τα μάτια των media, του μάρκετινγκ, της διαφήμισης. Κινούνται στα άκρα, επειδή η ευτυχία έχει ταυτιστεί με τις όλο και περισσότερες επιδόσεις. Το έργο πήρε το Α΄ Κρατικό Βραβείο για νέους θεατρικούς συγγραφείς (2005). Σκηνικά -κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου. Μουσική επιμέλεια: Νίκος Βίττης. Κίνηση: Κώστας Γεράρδος. Δημιουργία βίντεο: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης. Παίζουν: Ρένα Βαμβακοπούλου, Χρήστος Σουγάρης, Αστέρης Πελτέκης. Εμφανίζονται σε βίντεο οι ηθοποιοί: Αννα Γιαγκιώζη, Γιώργος Κιμούλης, Νένα Μεντή, Ιεροκλής Μιχαηλίδης.
  • Ο θίασος «Μνήμη» θα παρουσιάσει στο θέατρο «Κυδωνία» των Χανίων (από 23/2-20/4, κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) το έργο του Γιον Φόσε «Και δε θα χωρίσουμε ποτέ», σε μετάφραση Ζήση Σαρίκα, επιμέλεια μετάφρασης (από τα νορβηγικά) Thomas Thomell, σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, μουσική επιμέλεια Λίλας Τρουλλινού. Παίζουν: Μαρία Φουράκη, Γιάννης Βιολάκης και Χρυσούλα Ζαχαριάδη. Το έργο διερευνά το φαινόμενο του έρωτα, όπου τα φαντάσματα της μνήμης στοιχειώνουν την πραγματικότητα.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ