Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ
«Η Κούλα η κατσικούλα και το κλεμμένο τραγούδι»

«Η Κούλα η κατσικούλα και το κλεμμένο τραγούδι» του Ευγένιου Τριβιζά
«Η Κούλα η κατσικούλα και το κλεμμένο τραγούδι» του Ευγένιου Τριβιζά
Καταξιωμένος λογοτέχνης, παραμυθάς και θεατρικός συγγραφέας ο Ευγένιος Τριβιζάς, έχει σημαντικό μερίδιο στις αθηναϊκές θεατρικές σκηνές για παιδιά κατά την τρέχουσα θεατρική περίοδο. Παίζονται τρία έργα του με μεγάλη επιτυχία: «Πεταλουδόσαυρος» (θέατρο ΒΕΑΚΗ, από την «Πολιτιστική Παρέμβαση»), «Πλατς Μουτς» (θέατρο ΑΚΑΔΗΜΟΣ, από τη «Μίμηση Πράξης») και «Η Κούλα η κατσικούλα και το κλεμμένο τραγούδι».

Είναι πλέον κοινή η πεποίθηση ότι τα θεατρικά έργα για παιδιά του Ευγένιου Τριβιζά έχουν αγαπηθεί από τον παιδόκοσμο, αλλά και από εκπαιδευτικούς και γονείς. Γι' αυτό και ο συγγραφέας, όπως είναι εύκολο να διαπιστώσει κάποιος, δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικους θεατές της παράστασης. Ο λόγος του είναι μεικτός, γλωσσικά και νοηματικά και όσα δεν μπορούν να κατανοήσουν τα παιδιά τα κατανοούν οι μεγάλοι. Το χιούμορ, με το οποίο διανθίζει το λόγο και την υπόθεση του κάθε έργου του, άλλωστε, είναι αυτό που συναρπάζει κάθε ηλικία. Χιούμορ ευφυές συνδυασμένο με φαντασία, απογειώνει το θεατή στο όνειρο. Η πλοκή του έργου, οι χαρακτήρες που ο κ. Τριβιζάς δημιουργεί και τα μηνύματα που στέλνει σε μικρούς και μεγάλους είναι ο μαγικός συνδυασμός για την επιτυχία.

Η παράσταση παίζεται από την ομάδα «Σκαραβαίοι» στο θέατρο ΑΛΜΑ. Την έχει σκηνοθετήσει ένας σημαντικός και πολύπειρος άνθρωπος, ο Κώστας Φαρμασώνης, ο οποίος έχει ανεβάσει με επιτυχία και άλλα έργα του συγγραφέα. Ο ταλαντούχος αυτός σκηνοθέτης έχει μελετήσει πολύ το έργο του κ. Τριβιζά και έχει σχεδόν ειδικευτεί σε αυτό. Με άξιους συνεργάτες όπως την Λέα Κούση στη σκηνογραφία, την Τζωρτζίνα Κωστοπούλου στα κοστούμια, τον Γιάννη Ψειμάδα στη μουσική και την Εφη Καρακώστα στη χορογραφία, κατάφερε να αποδοθεί θεατρικά το κείμενο με υπέροχο τρόπο. Ολα στην παράσταση είναι καλοτοποθετημένα: η κίνηση και η έκφραση των ταλαντούχων ηθοποιών (Βίκη Κουκούτση, Ζαχαρούλα Κληματσάκη, Δημ. Λύρας, Διον. Ποταμίτης, Χριστίνα Πλατανιώτη, Βασίλης Χατζηδημητράκης, Νικόλας Φραγκιουδάκης, Κώστας Αυλωνίτης και Οθων Λαμπρόπουλος), η μιμητική τους ικανότητα, το τραγούδι, η παντομίμα κατά σημεία, ο χορός. Νομίζω ότι στην υποκριτική ξεχώρισε η Βίκη Κουκούτση, χωρίς να υστερούν στο χορό και στην υποκριτική οι επαγγελματίες χορευτές της παράστασης, αλλά και οι υπόλοιποι ηθοποιοί.

Να σημειώσω ότι το σκηνικό είναι λιτό, αντισυμβατικό και αφαιρετικό, με όργανα, καπέλα, τούλια, υφάσματα και ρούχα επί σκηνής. Οι ηθοποιοί, χρησιμοποιώντας στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού, αλλάζοντας καπέλα και ρούχα, αποδίδουν διάφορους ρόλους. Η ζωντανή ή ηχογραφημένη μουσική συνδράμει στην απόδοση των ρόλων και της υπόθεσης του μύθου.

Ενα παραμύθι, που αφήνει να γίνει κατανοητό ότι η κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι απαράδεκτη και κατακριτέα. Βέβαια, ο στόχος είναι ξεκάθαρος για το πρώτο επίπεδο της καλλιτεχνικής παραγωγής και τα συμφέροντα του δημιουργού, χωρίς όμως να φανερώνεται στα παιδιά η κλοπή, η στυγνή εκμετάλλευση του δημιουργού από τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, πολυεθνικές ή ντόπιες, στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της πώλησης του καλλιτεχνικού προϊόντος.

Η υπόθεση του έργου περιληπτικά έχει ως εξής: Πεθαίνοντας ένας πατέρας αφήνει κληρονομιά χρήματα στους δυο του γιους και μια φλογέρα στον τρίτο γιο του. Τα δυο αδέρφια δεν κατορθώνουν να επενδύσουν τα χρήματά τους και αποφασίζουν να κλέψουν από τον τρίτο αδερφό τους ένα όμορφο τραγούδι του, που τραγουδούσε στην Κούλα την κατσικούλα του και το οποίο είχε μόνος του παράγει (στίχους και μουσική). Το πουλάνε στη δισκογραφική εταιρεία «Πακτωλός» και το τραγούδι γίνεται μεγάλη διεθνής επιτυχία και ο δίσκος διαμαντένιος. Οι ίδιοι πλουτίζουν. Ο παραγωγός του δίσκου, όμως, ανακαλύπτει την απάτη και καταγγέλλει το γεγονός στη δικαιοσύνη και...

Μια παράσταση απολαυστική με πολύ γέλιο μέχρι δακρύων, χωρίς υπερβολή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ