Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Οχι στην έρευνα για εμπορική εκμετάλλευση

Ξεκίνησε χτες στη Βουλή η συζήτηση του σχετικού σχεδίου νόμου

Διατάξεις που κύριο στόχο έχουν την υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας της ΕΕ, η οποία θεωρεί την έρευνα ως κεντρικό πυλώνα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, περιέχει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το «θεσμικό πλαίσιο Ερευνας και Τεχνολογίας», που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται ο συντονισμός του συνόλου της ερευνητικής δραστηριότητας της χώρας, είτε αυτή διεξάγεται σε ερευνητικά κέντρα, είτε σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ, καθώς και σε άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.

Οπως κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Κ. Αλυσανδράκης, πρόκειται για μια σοβαρή κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση στο χώρο της έρευνας, με κύριο στόχο την υποταγή της στις ανάγκες των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου. Τόσο η κυβέρνηση, είπε ο βουλευτής, όσο και το ΠΑΣΟΚ θέλουν την έρευνα στην υπηρεσία της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Αντίθετα, το ΚΚΕ θεωρεί ότι η έρευνα πρέπει να γίνεται με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και την εξέλιξη των επιστημών και η γνώση που παράγεται από την έρευνα να αποτελεί κοινωνικό προϊόν και όχι να διατίθεται για εμπορική εκμετάλλευση.

Ο Κ. Αλυσανδράκης υπενθύμισε ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις έκαναν συνεχείς προσπάθειες παρέμβασης, αλλά το μόνο ορατό αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα μας είναι τελευταία ανάμεσα στις 15 χώρες της ΕΕ σε κονδύλια για την έρευνα. Προωθούσαν, είπε, και προωθούν την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων που θα καρπώνονται τα αποτελέσματα της έρευνας, την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση των δημόσιων ερευνητικών κέντρων είναι πενιχρή. Ο βουλευτής τόνισε ότι οι ερευνητές μεταβάλλονται σε κυνηγούς προγραμμάτων της ΕΕ και θέτουν έτσι την επιστήμη τους στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Ενωσης.

Με το νομοσχέδιο, υπογράμμισε, υλοποιείται η στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία έθεσε την έρευνα στην υπηρεσία του κεφαλαίου και είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ θα μετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των ερευνητικών ιδρυμάτων, όπου φυσικά θα προωθούν τα συμφέροντά τους.

Αυτό που χρειάζεται ο τομέας της έρευνας, κατέληξε, είναι ο τριπλασιασμός των δαπανών, η χρηματοδότηση όλων των επιστημών έξω από τη λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η μη διεξαγωγή εμπιστευτικής έρευνας στα δημόσια ιδρύματα. Οι δε επιχειρήσεις, είπε, μπορούν να κάνουν έρευνα με δικά τους χρήματα και όχι με τα «ξένα κόλλυβα» του δημόσιου χρήματος.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Κρήτη

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή το σχέδιο νόμου για την έρευνα παραχώρησε χτες το τμήμα Παιδείας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε ο Μανώλης Συντιχάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, ο οποίος παρουσίασε την κριτική του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα από την Κρήτη. Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τα ερευνητικά κέντρα εξωθούνται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, με μοχλό την κοινοτική χρηματοδότηση σε συνδυασμό με τη συνειδητή υποχρηματοδότηση της έρευνας (0,6% του ΑΕΠ) όπως π.χ. το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Ερευνας, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών κ.ά.

Εξήγησε ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΕΤ) υπαγορεύεται από τις ανάγκες της κερδοφορίας των πολυεθνικών και τις ανισορροπίες της αγοράς και επισήμανε σχετικά: «Γιατί, δεν εντάσσονται στις προτεραιότητες της έρευνας και τεχνολογίας οι υδάτινοι πόροι (ένα θέμα που απασχολεί πολλές περιοχές της χώρας όπως εδώ στην Κρήτη, το Ηράκλειο, την Ιεράπετρα κ.ά.); Γιατί καταργήθηκε το Ινστιτούτο Αμπέλου που αποτελούσε νευραλγικό φορέα έρευνας στην κατεύθυνση βελτίωσης - ανάπτυξης της αμπελουργίας; Γιατί την ίδια στιγμή δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νανοτεχνολογία ή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, π.χ. για τα αιολικά πάρκα; Διότι εκεί στρέφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον του μεγάλου κεφαλαίου και όχι για παράδειγμα στην αγροτική παραγωγή, τον ίδιο τον άνθρωπο και τις διατροφικές του ανάγκες».

Σχετικά με την επίδραση του νομοσχεδίου στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σημείωσε ότι «τα πανεπιστήμια θα χρησιμοποιηθούν σαν δεξαμενή», για την άντληση ερευνητών που «θα διεκδικούν ανταγωνιστικά τη συμμετοχή τους σε αδιαφανείς διαδικασίες» καθώς και μεταπτυχιακών φοιτητών που «θα προσφέρουν σε συνθήκες "μαύρης εργασίας" τις καινοτόμες φρέσκες ιδέες τους προς όφελος των επιχειρήσεων». Ακόμα σημείωσε ότι προβλέπεται η σύνδεση ΑΕΙ - ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων «για να πουλούν υπηρεσίες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης σε στελέχη επιχειρήσεων και τεχνογνωσία». Κάτι τέτοιο, ανέφερε, συμβαίνει σήμερα σε διάφορες σχολές του ΤΕΙ Ηρακλείου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ