Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Μετρημένες δηλώσεις» Ιβανόφ προς ΗΠΑ - ΕΕ

Μετά το Κόσσοβο έρχεται το ψευδοκράτος στην Κύπρο, λέει ο Ρώσος αξιωματούχος

Η Ρωσία δεν επιδιώκει μια «ανοιχτή αντιπαράθεση» με τις ΗΠΑ δήλωσε ο Α΄ αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Σεργκέι Ιβανόφ, λίγες μόλις μέρες μετά τις καταγγελίες Πούτιν ότι η Ουάσιγκτον ξεκινά νέα κούρσα εξοπλισμών. Μιλώντας στο Μόναχο, στην 44η Διάσκεψη για την Ασφάλεια, ο Σεργκέι Ιβανόφ προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ και της ΕΕ, λέγοντας πως η Ρωσία θα υπερασπίζεται με σταθερότητα τα «εθνικά της συμφέροντα» στο διεθνή στίβο, χωρίς όμως να καταφύγει στη συγκρότηση συνασπισμών με άλλες χώρες.

Ο Σ. Ιβανόφ διαβεβαίωσε για την αφοσίωση της Μόσχας στη διεθνή συνεργασία. «Είναι καταφανές πως η εξέλιξη της αναγέννησης της Ρωσίας αντικειμενικά δεν μπορούσε να μην επηρεάσει τόσο την επιθυμία της να καταλάβει μια ευπρεπή θέση στο διεθνή στίβο, όσο και την επιδίωξή μας σταθερά να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντά μας», υπογράμμισε ο Ιβανόφ και πρόσθεσε: «Δεν προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με τη δημιουργία των στρατιωτικών συνασπισμών ή αρχίζοντας την ανοιχτή αντιπαράθεση με τους αντίπαλους», καλώντας τις ΗΠΑ να προσχωρήσουν σε συνομιλίες με τη Ρωσία για ένα νέο διεθνές καθεστώς για τους εξοπλισμούς.

«Μια πλουσιότερη Ρωσία δε θα συνιστά απειλή στην ασφάλεια των άλλων χωρών. Ωστόσο, η επιρροή μας στις παγκόσμιες διαδικασίες θα συνεχίσει να αυξάνεται» τόνισε ο Ιβανόφ, που δήλωσε πως η Ρωσία θα απαντήσει «ανάλογα και φθηνότερα» στα σχέδια των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.

Τέλος, ο Σ. Ιβανόφ χαρακτήρισε «κουτί της Πανδώρας» την εξέλιξη της «ανεξαρτητοποίησης» του Κοσσυφοπεδίου, όμως διέψευσε πως η Ρωσία θα προχωρήσει σε άμεση αναγνώριση των ανάλογων περιπτώσεων που έχουν προκύψει στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ. Ταυτόχρονα πρόσθεσε πως «εάν υπάρξει η ανεξαρτησία του Κοσσόβου, αυτό θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο, που καταπατά το διεθνές δίκαιο» και κάλεσε την ΕΕ να καθορίσει αυτή πρώτη τη στάση της απέναντι στις διάφορες «μη αναγνωρισμένες Δημοκρατίες», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη «Βόρεια Κύπρο».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ