Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Στέλνουν κι άλλους ξένους στρατιώτες...

ΝΤΙΛΙ.--

Ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αυστραλίας στο Ανατολικό Τιμόρ με το γνωστό πρόσχημα της αποκατάστασης της έννομης τάξης. Το ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός των Εργατικών, Κέβιν Ραντ, ενώ παράλληλα έκτακτη αποστολή στρατιωτών στο νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού Ωκεανού σχεδίαζαν και οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας με το ίδιο πρόσχημα.

Αφορμή για όλα αυτά στάθηκε η χτεσινή απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδα στασιαστών στρατιωτών, με αρχηγό τον πρώην στρατιωτικό αξιωματούχο Αλφρέντο Ρεϊνάντο, κατά της διορισμένης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζανάνα Γκουσμάο. Παράλληλα, ένοπλη επίθεση δέχτηκε χτες το πρωί έξω απ' την κατοικία του ο Πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ, Ζοζέ Ράμος Χόρτα, ο οποίος διακομίστηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ντάργουιν στη βόρεια Αυστραλία χωρίς πλέον η ζωή του να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Ενοπλη επίθεση χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί δέχτηκε και ο πρωθυπουργός Ζ. Γκουσμάο.

Η κατάσταση στο νησί παρέμενε τεταμένη έως χτες βράδυ. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας είχαν πάρει μέτρα αυξημένης επαγρύπνησης και επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τη δύση του ήλιου έως τα ξημερώματα.

Την επίθεση και την απόπειρα πραξικοπήματος καταδίκασαν χτες μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ